Kad je zatvor bolji od slobode

Izvor: Blic, 22.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad je zatvor bolji od slobode

Dokumentarni film „Sami između četiri zida” („Alone in Four Walls”) rediteljke Aleksandre Vestmajer biće prikazan 23. januara u 20 sati u okviru mesečnog programa filmskog festivala „Slobodna zona” u Kulturnom centru „Reks”.

„Sami između četiri zida” je dokumentarac o dečacima u ruskom popravnom domu, nepovratno zaglavljenih između zločina iz prošlosti i nove prilike za detinjstvom koje nisu imali. Za mnoge od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njih život iza rešetaka bolji je od života na slobodi. Daleko od sveta svojih roditelja, često alkoholičara ili beskućnika, dečaci u domu nalaze privremeno utočište strogih pravila, priliku za obrazovanje, pristojne obroke i zdravstvenu negu. Prvi put oni više ne moraju svakodnevno da se bore za egzistenciju, već jednostavno mogu da budu ono što jesu - deca. Rediteljka Aleksandra Vestmajer pruža intimni uvid u zajednicu u kojoj žive dečaci, zatvoreni zbog svojih prestupa, od sitnog lopovluka do silovanja i višestrukih ubistava. Uznemirenost zbog njihovog ravnodušnog odnosa prema zločinima zamenjuje tuga kada shvatimo da imaju najviše 14 godina.

Ovaj film prikazan je na „Sandens festivalu” prošle godine i na Festivalu u Lokarnu 2007, a nagrađen je nagradom za najbolji ruski dokumentarni film.

Mesečni program „Slobodne zone” u „Reksu” omogućiće publici da vidi angažovane filmove sa raznih krajeva sveta.

Cena ulaznice je 100 dinara, a sav prihod namenjen je Svratištu za decu ulice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.