KROKODIL od 4 - 6. juna

Izvor: B92, 01.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KROKODIL od 4 - 6. juna

"KROKODIL", trodnevni festival čitanja, održaće se od 4 - 6. juna na Platou ispred Muzeja 25. maj, a na festivalu će učestvovati 20-ak relevantnih autora raznih generacija sa prostora bivše Jugoslavije, tj. njenog središnjeg dela koji čine Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija.

Namera ovog festivala, koji je nastao kao zajednički projekat izdavačkih kuća Samizdat B92 i VBZ Beograd, uz podršku opštine Savski venac, jeste da se predstave najzanimljiviji i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najsvežiji glasovi regionalnih književnosti na jezicima koji su proistekli iz nekadašnjeg srpskohrvatskog.

Autori nastupaju tokom tri večernja dela programa, od 4. do 6. juna, tako što će se svake večeri predstaviti po šest autora u tri bloka, i to u parovima, dva po dva. Trajanje svakog bloka je po sat vremena, uz previđenu muzičku pauzu, kao i potpisivanje i prodaju knjiga pre i posle književnog predstavljanja, tako da se očekuje da svaka od večeri bude svojevrsni kulturni hepening.

U programu će učestvovati sledeći autori: Marko Vidojković (Srbija), Kebra (Srbija), Saša Dimoski (Srbija), Nada Gašić (Hrvatska), Vladimir Arsenijević (Srbija), Veselin Gatalo (Bosna i Hercegovina), Gorica Nešović (Srbija), Jelica Greganović (Srbija-Slovenija), Boris Dežulović (Hrvatska), Dule Nedeljković (Srbija),Beton (Srbija), Predrag Crnković (Srbija), Vedrana Rudan (Hrvatska), Emir Imamović Pirke (Bosna i Hercegovina), Nenad Stipanić (Hrvatska),Maša Kolanović (Hrvatska), Robert Perišić (Hrvatska), Predrag Lucić (Hrvatska) i Lamija Begagić (Bosna i Hercegovina).

Voditelji programa biće Kruno Lokotar iz Hrvatske i Ivan Bevc iz Srbije.

Osim predviđenih Književnih večeri, osmišljen je program Književna jutra koji će se odvijati u nekoliko srednjih škola na teritoriji Beograda. Tako će se svi autori u predviđena 3 dana naizmenično predstavljati mladoj čitalačkoj publici u školama, i to neposredno i uz interakciju koja je ovoj generaciji kao model komuniciranja vrlo bliska.

Kao širi vid popularisanja književnog stvaralaštva, do sredine maja će biti otvoren konkurs u srednjim školama (onim koje učestvuju u ovom projektu) za najbolju kratku priču, koju će žiri sastavljen od tri autora-učesnika festivala na završnoj večeri festivala proglasiti najboljom, a organizatori nagraditi knjigama.

Raspored čitanja:

4. jun 5. jun 6. jun

20.00 - 20.30 Jelica Greganović / Gorica Nešović Emir Imamović

20.30 - 21.00 Predrag Crnković Dule Nedeljković Veselin Gatalo

Muzička pauza AH AHILEJ GORAN ORGE NIKOLIĆ HORKESTAR

21.30 - 22.00 Kebra Nenad Stipanić Nada Gašić

22.00 - 22.30 Beton Saša Dimoski Maša Kolanović

Muzička pauza AH AHILEJ GORAN ORGE NIKOLIĆ HORKESTAR

22.30 - 23.00 Vladimir Arsenijević Lamija Begagić Vedrana Rudan

23.00 - 23.30 Robert Perišić Marko Vidojković Melodije Bljeska i Oluje

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.