Izvor: Danas, 07.Avg.2015, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jazz fešta na Niškoj tvrđavi

Niš - Nakon brojnih peripetija sa finansijama i dozvolama za organizovanje festivala na Niškoj tvrđavi, čuveni Nišville se ipak izborio za svoje mesto pod suncem. Na 10 bina, 600 izvođača izvešće 90 koncerata.

//            Ovogodišnji Nišvil otvoriće Omladinska filharmonija Naissus, koja će specijalno za ovu priliku izvesti i potpurije džez standarda verovatno najizvođenijih kompozitora >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u džezu: Kola Portera i Djuka Elingtona, kao i džez svitu kompozicija koje je proslavio Luis Armstrong..

            U petak, 14. avgusta, u glavnom programu Nišvila nastupiće pevač iz Bugarske, Vasil Petrov, koga će pratiti Blagoevgrad Big Band. Poznat kao bugarski Frank Sinatra, Vasil Petrov će na Nišvilu izvesti program upravo u čast stogodišnjice rođenja jednog od najznačajnijih pevača dvadesetog veka poznatog i pod nadimcima Plavooki i Glas.

            Kao najveće zvezde festivala tu su Sun Ra Arkestra, Incognito, Duško Gojković.

            Ipak, direktor Nišvila je rekao da, ako bi se administrativna zavrzlama prolongirala ili ponovila, ne bi prezao da naredni festival preseli na prvu slobodnu livadu ili čak pod zidine nekog drugog grada.

            Blagojević je podsetio i na problem nacionalnih penzija i priznanja koja "redovno zaobilaze džez muzičare" kao i na to da je, uprkos tome što muzičke manifestacije koštaju najviše, muzika u Srbiji najmanje finansirana.

            Osim u Nišu, Nišvil će imati svoj koncert u Aranđelovcu, u petak 14. avgusta, u saradnji sa manifestacijom "Mermer i zvuci”. Po tradiciji, rekao je Blagojević, u sklopu Nišvila 2015 biće održano više promocija knjiga, muzičkih izdanja i časopisa, kao i izložbenih postavki fotografija, ilustracija i stripa.

U čast Bili Holidej i Frenku Sinatri

            Blagojević je podsetio i da je bio raspisan konkurs za mlade pevače koji će dobiti priliku da se predstave na Youth stejdžu. Konkurs je organizovan u saradnji sa Kompanijom NIS a.d, a sve u cilju obeležavanja sto godina od rođenja Bili Holidej i Frenka Sinatre.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Jazz fešta na Niškoj tvrđavi

Izvor: OkRadio.rs, 08.Avg.2015, 08:36

Niš - Nakon brojnih peripetija sa finansijama i dozvolama za organizovanje festivala na Niškoj tvrđavi, čuveni Nišville se ipak izborio za svoje mesto pod suncem. Na 10 bina, 600 izvođača izvešće 90 koncerata. Ovogodišnji Nišvil otvoriće Omladinska filharmonija Naissus, koja će specijalno...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.