Izvor: Arte, 17.Dec.2019, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javno predavanje Petra Ćukovića

Javno predavanje Petra Ćukovića, Balkanski barok - pre, za vreme i posle Muzej savremene umetnosti (Ušće 10) Sala „Miodrag B. Protić “Ponedeljak, 23. decembar 2019. u 18:30h.

Kao deo pratećeg programa izložbe Čistač, Petar Ćuković će održati predavanje u okviru kojeg će izneti faktografiju vezanu za poziv upućen Marini Abramović da predstavlja SR Jugoslaviju na Venecijanskom bijenalu 1997. godine. Ćuković je kao komesar državnog nastupa na 47. Međunarodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji pozvao Abramovićevu da predstavlja tadašnju Jugoslaviju. Ministarstvo kulture Crne Gore odbilo je da podrži rad Balkanski barok koji je Abramović predložila da izvede u pavljonu Jugoslavija, pa je on izveden u italijanskom paviljonu, kao deo međunarodne izložbe. Taj rad je autorki doneo nagradu Zlatni lav. Faktografija koju će Ćuković izneti predstavlja „neku vrstu ekstenzije određenog smisla pojma/pojmova balkan-balkanizam-balkansko“.

U većoj meri, Ćuković će svoje izlaganje posvetiti analizi rada Balkanski barok, odnosno elementima njegovog jezika i „balkan-baroknom uvrtanju“ njegovog smisla i njegove simbolike.

Petar Ćuković rođen je u Šavniku, Crna Gora. Diplomirao i magistrirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Predavao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju i na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici. Bio je komesar nacionalnog paviljona na Venecijanskom bijenalu (2001), direktor projekta crnogorskog učešća na Venecijanskom bijenalu (2005) i ko-komesar crnogorskog učešća na Venecijanskom bijenalu (2011). Bio je ko-komesar prvog Bijenala savremene umetnosti „Time machine“ u Konjicu (2011), održanom u bivšem jugoslovenskom centralnom atomskom skloništu. U periodu od 2015. do 2017. godine bio je umetnički direktor Dukley European Art Community u Budvi i Kotoru. Autor je brojnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu, među kojima su „Orhideja“ u bivšem zatvoru na Cetinju (2004), preludijum i sastavni deo „Petog Cetinjskog bijenala“, kao i međunarodna izložba „Transition & Transition“ u Ludvig Muzeju moderne umetnosti u Budimpešti (2014). Autor je stručnih tekstova u mnogobrojnim katalozima, monografijama, zbornicima i knjigama.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Predavanje Vesne Gerić

Izvor: Arte, 18.Dec.2019, 11:48

Vesna Gerić predavanje Položaj žene u marokanskom društvu u XXI veku kroz prizmu mlade generacije na Univerzitetu Al Akhawayn u Maroku. Petak 20. decembar 12h Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Kino sala u okviru izložbe: "Skok i zaron".. 

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.