Jačanje nezavisnog filma

Izvor: SEEcult.org, 17.Sep.2015, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jačanje nezavisnog filma

Nezavisni hrvatski kinoprikazivači, distributeri i drugi filmski profesionalci borave u Rijeci od 16. do 18. septembra na prvom Sajmu filma, događaju koji bi trebalo da postane tradicionalan, u cilju zajedničkih aktivnosti koje bi ojačale poziciju nezavisnog filma i bioskopa, te doprinele povećanju publike.

Prvi Sajam filma organizuju Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača (Kino mreža), Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i riječki Art-kino, u nastavku aktivnosti započetih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << programom digitalizacije nezavisnih bioskopa i kongresom kinoprikazivača Kin-Kong u Zadru 2014.

Do sada je organizovano nekoliko zajedničkih programa Kino mreže, a Sajam filma, prema rečima predsednika Kino mreže i izvršnog direktora zagrebačkog Kina Europa Hrvoja Laurente, biće mesto za rezime napravljenog, te utvrđivanje aktivnosti u narednom periodu.

Sajam filma zamišljen je kao centralno mesto susreta, razgovora i dogovora prikazivača i distributera, te predstavljanja filmskih i programskih novina za nadolazeću sezonu.

Organizatori su dobili podršku i gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, koji je izjavio da se pre sedam godina, kada je osnivano Art-kino, dvoumio o tome na koji će način ono “konkurisati” multipleksima, ali ga je broj gledalaca, koji iz godine u godinu raste, uverio da publika za nezavisni film postoji.

Prvi javni događaj Sajma filma bio je okrugli sto “Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri”, a učesnici su se, uz moderaciju Emine Višnić iz Pogona Jedinstvo u Zagrebu, osvrnuli i na pozitivne učinke, ali i na izazove digitalizacije nezavisnih bioskopskih dvorana, kao i na mogućnosti unapređenja saradnje distributera i prikazivača i na distribuciju hrvatskog filma.

Direktor distributerske kuće 2i Film Ivor Šiber rekao je da “mali”, odnosno nezavisni bioskopi u njihovom distributerskom prihodu zasad učestvuju tek 10 posto, ali su im ona i najzanimljivija, pa je cilj te brojke povećati. Upravnica riječkog Art-kina Slobodanka Mišković rekla je da jakih nezavisnih bioskopa, ali i jakih multipleksa nema bez jakog hrvatskog filma, a u tom kontekstu, Rea Rajčić iz HAVC-a najavila je akciju decentralizovanih pretpremijernih ili premijernih prikazivanju čak pet atraktivnih domaćih naslova širom Kino mreže u narednim mesecima.

Tako domaću bioskopsku sezonu otvara “ZvizdanDalibora Matanića koji je pretpremijerno prikazan upravo u riječkom Art-kinu, a uslediće i naslovi “Sve najbolje” u režiji Snježane Tribuson, “Narodni heroj Ljiljan Vidić” redatelja Ivana Gorana Viteza, “Život je trubaAntonia Nuića, te debitantski dugometražni film Igora Šeregija radnog naslova “ZG80”.

Među učesnicima okruglog stola bili su i voditeljka distribucije Blitz Film & Video Ines Juričić, direktor Discovery Film & Videa Igor Rakonić, direktorka Kinematografa Osijek Marijana Bošnjak, upravnik Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Josip Nakić Alfirević, direktorka kinoprikazivača Ekran iz Splita Snježana Kuzmanić

Članovi Kino mreže, distributeri i drugi filmski profesionalci družiće se u nastavku programa Sajma filma kroz predavanja, radionice i susrete “jedan na jedan”, a poslednjeg dana biće održana i prva godišnja skupština Kino mreže.

Za publiku, osim riječke pretpremijere “Zvizdana”, pripremljena su još tri zanimljiva naslova - 17. septembra na programu je pobednik ovogodišnjeg Kana “Dheepan”, a poslednjeg dana Sajma na repertoaru Art-kina naći će se francuska drama o odrastanju “Cure”, te jedan od najromantičnijih filmova svih vremena, “Cherbourški kišobrani”, kojim se Art-kino pridružuje programu “Rendez-vous au cinéma”, organizovanom u saradnji sa festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, Kino mreže i HAVC-a.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.