JDP završilo latinoameričku turneju

Izvor: B92, 07.Apr.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JDP završilo latinoameričku turneju

Jugoslovensko dramsko pozorište završilo je latinoameričku turneju uspešnim gostovanjem u Bogoti na 12. međunarodnom festivalu Teatro Iberoamerikano.

Festival Teatro Iberoamericano je najveći i najznačajniji pozorišni festival u ovom delu sveta, a Jugoslovensko dramsko pozorište je na latinoameričkoj turneji učestvovalo od 29. marta do 4. aprila.

Tri puta pred prepunom salom Teatro de la Danza i uz ovacije JDP je izvelo predstavu ,,Fedrina ljubav" Sare Kejn >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u režiji Ive Milošević, u San Hoseu (Kostarika).

U prepunoj velikoj sali Teatro Nacional La Castellana u Bogoti predstava JDP-a ,,Rasprava Pjera d'Marivoa" u režiji Aleksandru Darijea igrana je pet dana, a zatim još pet dana predstava ,,Fedrina ljubav", u punom Teatru Gilbertu Alzate Avendaco.

U saopštenju JDP-a navodi se da je interesovanje za svih deset izvođenja našeg pozorišta bilo toliko da su mnogi posetioci ostali bez karata i stajali tokom izvođenja, a oduševljena publika je frenetično aplaudirala i ovacijama pozdravljala glumce.

Na festivalu Teatro Iberoamerikano ove godine učestvalo je stotinu pozorišnih grupa iz celog sveta, odigrano je 500 predstava u pozorišnim salama, na trgovima i na ulicama.

Odigrano je 15 svetskih premijera, a predstave pozorišta iz Amerike, Afrike, Evrope i Azije pratilo je četiri miliona posetilaca.

Na izuzetno bogatom i raznovrsnom repertoaru festivala našle su se dramske, baletske i koreodramske predstave.

Change performing Arts je prikazao predstavu Boba Vilsona inspirisanu Beketovim dramom ,,Krapova poslednja traka’’, Zurich Schauspielhaus je izveo predstavu ,,Zašto’’ u kojoj reditelj Piter Bruk kombinujući tekstove Artoa, Edvarda Gordona Krega, Vsevoloda Mejerholjda, Zeami Motokiyo, Vilijama Šekspira pokušava da odgovori na pitanje o smislu teatra, zatim predstave Constanza Macrasa, Iana Lawersa, Rezo Gabriadze i drugih.

Brojnim predstavama svetskih pozorišta na festivalu u Bogoti pridružili su se i naši susedi, Teatar Pandur i ,,Gavela" iz Zagreba sa predstavom ,,Kaligula" u režiji Tomaža Pandura, makedonska predstava ,,Don Žuan" u režiji Aleksandra Popovskog i predstava Dina Mustafića ,,Zver na mesecu" Mostarskog teatra mladih.

Ovogodišnje gostovanje je treće uspešno učešće JDP-a na festivalu Teatro Iberoamerikano u Bogoti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.