Između pametnog i hrabrog

Izvor: Politika, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Između pametnog i hrabrog

Studentski protesti iz Tjenanmena tek su u drugom planu problematičnog filma, smatraju filmski kritičari

Kineski film "Letnja palata" Lou Jea nije prikazan na otvaranju Novog festivala autorskog filma na insistiranje ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu koja je organizatorima festivala uputila molbu da film ne bude prikazan "zarad očuvanja dobrih bilateralnih odnosa".

Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije sugerisalo je organizatorima da zbog viših >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << državnih interesa ne prikažu film, pa je umesto kineskog predstavnika na otvaranju festivala viđen rumunski film "12:08 istočno od Bukurešta" Kornelija Porumboija.


Kopija filma "Letnja palata" stigla je u Beograd iz Ljubljane gde je film prikazan i, posle boravka od 24 sata u našem gradu, poslata je u Talin u Estoniju gde će film tek biti prikazan. U Dvorani kulturnog centra u Beogradu, inače, prekjuče, u utorak, u 10 sati održana je novinarska projekcija kineskog filma, ujedno i komercijalna projekcija za koju su bile prodate 182 ulaznice.

– Reč je o višim državnim interesima i to je bio izbor između "pametnog" i "hrabrog", pa smo izabrali pametno. Zbog važnih državnih interesa uspostavljen je opšti konsenzus po ovom pitanju, jer, prikazivanjem filma "Letnja palata" ne bi trebalo da uvredimo Kinu kao prijateljsku zemlju i kao veliku silu. Prikazivanjem ovog filma Srbija bi na visokom državnom nivou mogla da ugrozi odnos sa stalnom i važnom članicom Saveta bezbednosti – izjavio je juče na konferenciji za novinare Darijan Mihajlović, sekretar za kulturu Beograda, dodajući da zastupa stavove Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva za kulturu.

Borislav Anđelić, selektor festivala, istakao je da je "Letnja palata", pre svega, ljubavni film i da su studentski protesti iz Tjenanmena tek u drugom planu. Anđelić je podsetio da se nakon prikazivanja filma u takmičarskom programu ovogodišnjeg Kanskog festivala kineska delegacija povukla i da je njihov štand bio zatvoren. On je dodao da je film uvršćen u program festivala u Mombaiju u Indiji, ali da je projekcija otkazana iz istih razloga kao i kod nas.

Komentarišući neprikazivanje "Letnje palate" na Novom festivalu autorskog filma, Nebojša Popović, filmski kritičar RTS-a ističe:

– Voleo bih da čujem kinesko objašnjenje zašto je ovaj film zabranjen i zašto je njegov autor Lu Je dobio zabranu snimanja filmova od pet godina. U njemu nema ničeg problematičnog. Politika je u drugom, čak trećem planu, a u prvom je fenomenalna ljubavna priča i slika kako se društvene promene odražavaju na ljudsku psihu i ljubav. Trenutno se u svetu prikazuju kineski filmovi koji su mnogo više kritički, i koji govore o raseljavanju ljudi radi podizanja hidrocentrala u Kini. Scene stradanja studenata u Tjenanmenu su viđene kod nas na televiziji, bio sam jedan od urednika vesti koji ih je pustio, a te scene u filmu su blage, kratke i igrane – ističe Popović.

– "Ljubavna palata" je film o opstanku ljubavi kroz razna vremena i tranziciju. Studentske demonstracije u Tjenanmenu nisu surovo prikazane u filmu. Vide se studenti koji demonstriraju, nasilje nije prikazano, već se samo pominje. Kina ima pravo da ne prikazuje ovaj film u svojoj zemlji i čini mi se kao da sadašnji kineski državni vrh nije pogledao film – ističe Milan Vlajčić, nekadašnji filmski kritičar našeg lista, koji smatra da je neprikazivanje kineskog filma neprijatna odluka koja baca senku na našu kulturnu politiku.

Savet festivala nije izašao pred javnost sa zvaničnim saopštenjem povodom neprikazivanja filma "Letnja palata". Iz moralnih razloga i nepodržavanja zabranjivanja filmova, Dinko Tucaković, predsednik Saveta, podneo je neopozivu ostavku, a organizatori ističu da će festival teći nesmetano prema ranije utvrđenom planu.

I. Aranđelović

[objavljeno: 30.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.