Izložba u čast Milorada Pavića

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba u čast Milorada Pavića

U Biblioteci grada Beograda otvorena je multimedijalna izložba "Pavić od Š do A", kojom se obeležavaju tri jubileja akademika Milorada Pavića – 90 godina od rođenja, 10 godina od smrti i 35 godina od objavljivanja kultne knjige srpske književnosti "Hazarskog rečnika".
Milorad Pavić je u svojim delima nudio igru duha i reči. Pisao je romane, rečnike, ukrštenice, poigravao se maštom i tarot kartama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dopuštao čitaocu da sam izabere ili dopiše kraj knjige.

Zbog toga izložba u Biblioteci grada, posvećena jubilejima, u duhu njegovih romana posetiocima otvara mogućnost da se poigraju, sami odrede način na koji će je doživeti.
"Izložba je multimedijalna, sva u slovima, međutim ta slova sadrže mnoštvo informacija o njemu, o njegovom delu, o njegovom životu", rekla je direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.
"Veoma sam zadovoljna zato što odražava duh Pavićev, a to je duh igre i metafizičke i životne radosti i filozofije. Ovo je sada pretvoreno u slovo od Š do A. Igra je višestruka, ali je tu  mnogo građe", kaže književnica Jasmina Mihajlović. 
Postavku čini i kompjuterska prezentacija Pavićevih dela i rukopisa, između ostalih i prvog primerka "Hazarskog rečnika", koji je nastao pre 35 godina. 
Izložbu prati i katalog, kao i zbornik u kojem o Pavićevom delu pišu njegove kolege, a koji će početkom decembra biti predstavljen u Srpskom kulturnom centru u Parizu. To će biti i prava prilika da mu se oda počast kakavu zaslužuje. 
Izložba je rađena skoro godinu dana, i upriličena je 10 godina posle Pavićeve smrti, 90 godina posle njegovog rođenja i 35 godina od pojavljivanja njegovog najpoznatijeg dela "Hazarski rečnik".
Izložba će trajati do 31. oktobra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izložba u čast Milorada Pavića

Izvor: Blic, 16.Okt.2019, 00:36

Multimedijalna izložba "Pavić od Š do A" u čast pisca Milorada Pavića održana je sinoć u atrijumu Biblioteke grada Beograda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.