Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika Van Goga u Budimpešti

Izložba slika Van Goga u Budimpešti

Budipeštanski Muzej likovnih umetnosti obeležiće 100 godina postojanja velikom izložbom radova holandskog majstora Vinsenta Van Goga. Prva sveobuhvatna izložba Van Gogovog stvaralaštva u regionu od one u Beču 1903, trajaće od 1. decembra do 20. marta, a na njoj će biti predstavljene neke od najpoznatijih slika holandskog umetnika, kao što su 'Irisi', 'Arležanka' i 'Autoportret s lulom'.

Radovi su pozajmljeni iz preko 40 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kolekcija, uključujući Van Gogov muzej u Amsterdamu, Nacionalnu galeriju iz Vašingtona, njujorški 'Metropoliten' i pariski 'Luvr' i 'Orse'.

U uvodu za glavnu izložbu biće prikazan izbor dela umetnika koji su izvršili najveći uticaj na Van Goga i formiranje njegovog stila, kao što su Rembrant, Delakroa, Žan Fransoa Mije i Dobinji, a kompletnu sliku posetiocima pružiće uvid u Van Gogove kolekcije japanskih drvoreza, koje se mogu videti u budimpeštanskim bibliotekama i muzejima. Finale izložbe biće slike_arhiva koje reflektuju uticaj holandskog majstora na mađarsko slikarstvo dvadesetog veka. Muzej će štampoati i katalog na 600 strana na mađarskom i engleskom jeziku. Zbog očekivanog velikog interesovanja, karte su već u prodaji preko sajta www.jegymester.hu.

T.S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.