Izložba slika Milovana Vidaka

Izvor: Glas javnosti, 05.Nov.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika Milovana Vidaka

BEOGRAD - U galeriji kompanije "Hexalab" večeras se otvora izložba slika i crteža Milovana Vidaka(1926 - 2003) povodom 85. godišnjice njegovog rođenja.

Retrospektivnu izložbu radova ovog značajnog umetnika druge polovine XX veka, otvoriće istoričar umetnosti Nikola Kusovac, a tekst za katalog napisao je likovni kritičar Dejan Đorić.

Izložbom je obuhvaćeno više od 40 radova, nastalih u periodu od 1958. do 2003, a sva dela su iz muzejskih i privatnih kolekcija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Vidak , koji se iz partizana vratio bez jednog oka, ali kako je Milić (Stanković) od Mačve jednom rekao - "drugo mu nije bilo potrebno, jer je imao ono treće".

Bio jedan od 12 članova umetničkog pokreta "Medijala, koja je u izvesnoj meri prihvatila i sledila njegov etički i umetnički Kodeks napisan 1952 . godine.

On je do kraja života ostao dosledan tim principima koje je postavio u Kodeksu, sve vreme tragajući za "integralnom slikom".

Veoma je retko izlagao i iza njega je ostalo veoma malo radova što čini ovu izložbu, koja će biti otvorena do 20. novembra, pravim kulturnim događajem.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.