Izložba odeće od gljiva (FOTO/VIDEO)

Izvor: Beta, 15.Okt.2021, 13:00

Izložba odeće od gljiva (FOTO/VIDEO)

Tradicionalna izložba „U carstvu gljiva“ održana je i ove godine u Botaničkoj bašti u Beogradu, a poseban kuriozitet ove godine bila je izložba odeće od gljiva.Posetioci su imali prilike da vide gljive prikupljene sa lokaliteta iz okoline Beograda, ali i širom Srbije, da čuju dva interesantna predavanja o tome šta su gljive a šta pečurke, gde se sve gljive koriste i da im se na potpuno drugačiji način približi svet gljiva.Poseban kuriozitet ovogodišnje izložbe jeste prikaz odevnih predmeta od gljiva modne kreatorke Dragane Stanković."Moj rad je nastao kao deo završnog rada na Beogradskoj politehnici, smer modni dizajn predmeta od kože, gde sam za potrebe rada tragala za zamenom za kožu jer smatram da je koža kao sirovina neodrživa i dobija se na nehuman način", rekla je kreatorka.Umetnica se zainteresovala za izradu odeće od gljiva nakon što je saznala za slične projekte u inostranstvu."Za izradu mojih radova sam koristila gljivu kombuhu. Ona se inače gaji u kućnim uslovima lako i ljudi često, posebno na istoku, koriste njenu tečnost jer ima lekovita i hranljiva svojstva", istakla je.Dragana objašnjava da je potreban poseban proces gajenja i štavljenja za izradu odevnih predmeta od kombuhe."Obzirom da proces ne može da se kontroliše, ja sam to ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

VIDEO: Odeća od gljiva, kombuha kao zamena za kožu

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2021

Tradicionalna izložba "U carstvu gljiva" održana je i ove godine u Botaničkoj bašti u Beogradu, a poseban kuriozitet ove godine bila je izložba odeće od gljiva modne kreatorke Dragane Stanković.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.