Izvor: Studio B, 10.Nov.2010, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o Đakomu Pučiniju

Izložba "Pučini i Luka u Beogradu", koja svedoči o životu i delu velikog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija (1858-1924) i njegovoj vezi sa rodnim gradom, Lukom, otvorena je u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Postavka, koju čine dokumenta, fotografije, partiture, pisma, pokazuje snažnu vezu između Pučinija i njegovog rodnog grada, sa osvrtom na njegovo obrazovanje, prve kompozicije, odnos sa gradskim institucijama, kao i sa muzičkim i kulturnim ambijentom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sve do velikog uspeha opere "Edgar" u lokalnom Teatro del Giglio 1891. godine.

Priređena na inicijativu Fondacije Djakomo Pučini i grada Luke, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Italije, izložba u Beogradu predstavlja proširenu verziju postavke "Pučini i Luka: Kada budem osetio slatku nostalgiju za svojim rodnim krajem", održane 2008. u Luki povodom 150. godišnjice kompozitorovog rođenja.

Izložena dokumenta, prvenstveno pisma, svedoče o tome da Pučini nikad nije prekinuo vezu sa svojim gradom - nastavio da se interesuje za događanja u Luki i često je koristio svoje ime i autoritet da bi pomogao tamošnjim ustanovama kulture.

Cij izložbe, čija će postavka trajati do 20. decembra, je i promocija i upoznavanje grada Luke, u kome se u muzičkoj porodici rodio Pučini.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.