Izložba lokaliteta Uneska

Izvor: Politika, 22.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba lokaliteta Uneska

„Unesko lokaliteti u jugoistočnoj Evropi” izložba je koju će večeras u 19 časova uGaleriji Austrijskog kulturnog foruma (Knez Mihailova 22, na drugom spratu), otvoriti Klemens Koja, austrijski ambasador u Beogradu, i Nebojša Bradić, ministar kulture. Ova postavka, koja će trajati do 22. maja u Beogradu, predstavlja osamnaest lokaliteta u našem regionu koje je Svetska komisija za kulturno nasleđe proglasila za spomenike od posebnog i univerzalnog značaja.

Tako će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se pred Beograđanima naći fotografije Pećke patrijaršije, crkve Bogorodice Ljeviške, manastira Dečani, Gračanice, Studenice, Starog Rasa, Sopoćana, Gamzigrada – Romulijane, Grada muzeja Gjirokastrem Butrinta, katedrale sv. Jakova u Šibeniku, grada Trogira, Eufrazijeve bazilike u Poreču, okoline Starog mosta u Mostaru, mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, Dubrovnika, Splita sa Dioklecijanovom palatom, Ohrida, Kotora. Autori fotografija ovih lokaliteta su: Ana Adamović, Dženat Dreković, Bevis Fusha, Ivan Hrkas, Davor Kunić, Mario Leko, Raša Milojević, Vladimir Perić Talent, Dejan Petrović, Aleksandar Radoš i Igor Todorovski.

Izložba je deo projekta „Culture matters” koji predstavlja austrijsku inicijativu za podršku evropskim integracijama svih zemalja jugoistočne Evrope, kroz intenziviranje kulturne saradnje i napore da se kulture regiona bolje pozicioniraju na evropskoj mapi. Ovo je i način da se pokaže bogati doprinos koji jugoistočna Evropa daje evropskoj kulturi i da svest o tome doprinese integraciji čitavog regiona u EU. Sve što ćemo imati prilike da vidimo od danas već je predstavljeno u Pragu i Rigi, a postavka u Austrijskom kulturnom forumu u Beogradu biće prva u regionu jugoistočne Evrope.

B. Lijeskić

[objavljeno: 23/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.