Izložba Svetlost u mraku Prvog svetskog rata

Izvor: Studio B, 10.Maj.2014, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata"

Izložbu "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata" povodom 170 godina od osnivanja Narodnog muzeja u Beogradu danas je u toj instituciji otvorio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

On je rekao da pravi muzeji pružaju utehu ne zato što se u njima nalaze predmeti, već zato što se u njima vreme pretvara u prostor.

"Nešto što je poput vremena apstraktno i neuhvatljivo u muzeju postaje vidljivo i opipljivo, kao trag prošlosti, ogledalo istorije i riznica kolektivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pamćenja", napomenuo je ministar.

Tasovac je istakao i da će za vreme mandata aktuelne Vlade Narodni muzej biti ponovo otvoren za građane i da će "to biti mera saglasnosti ovog društva da bude pođednako i deo evropske civilizacije i poklonik sopstvene kulture i istorije".

"Otvaranje Narodnog muzeja neće biti otvaranje samo jednih vrata u jednoj instituciji kulture, makar ona bila i najvažnija. To će biti izraz naše potrebe da iz epohe lomova uđemo u epohu kontinuiteta, toliko normalnu i podrazumevajuću kada je ima, a toliko tragičnu i razornu kada je nema", zaključio je Tasovac.

Pored mnogobrojnih posetiolaca, otvaranju izložbe prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, princeza Jelisaveta Karađorđević, kao i direktori Muzeja istorije Jugoslavije Neda Knežević, Etnografskog muzeja Miroslav Tasić i drugi.

V.d. direktora Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković je ovom svečanom prilikom podsetila na istorijat te institucije kulture od njenog osnivanja do danas.

Izložba "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata" je realizovana i kao upozoravajuće podsećanje na 100 godina od početka Prvog svetskog rata na kojoj, kroz antologijski izbor umetničkog stvaralaštva iz prve dve decenije 20. veka, publika ima priliku da upozna najviše domete srpskog impresionizma.

Na njoj su predstavljena vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma koja se čuvaju u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović, Muzeju grada Beograda, kao i radovi koji se nalaze u privatnim kolekcijama.

Ova postavka oslikava stvaralačku snagu i kreativnost koje bez obzira na okolnosti nalaze svoj put.

Posetioci do da 10. septembra imaju priliku da vide remek-dela Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića i Koste Miličevića, čiji su životi i umetnost svetlosti trajno prepleteni sa užasima i mrakom Velikog rata. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.