Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Avg.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Saše Pančića u Hrvatskoj

BEOGRAD - Izložba beogradskog umetnika Saše Pančića "Budućnost je iza nas", koja je u toku u Gradskoj galeriji "Fonticus" u mestu Grožnjan u Istri (Hrvatska), predstavlja likovni projekat sa podnaslovom "Kultura slobode", kazao je autor.

Ovaj projekat Pančića sastoji se od tri grupe radova. Dve grupe sastoje se od plošnih, trodimenzionalnih predmeta, najčešće oblih gabarita: jednu grupu karakteriše gumeni materijal, a drugu čvršći papir. Treću grupu predstavljaju printovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << autoru značajnih tekstova preuzeti iz romana "Mi" Jevgenija Zamjatina.

Celi ciklus kojim se Pančić predstavalja u Hrvatskoj baziran je na crtežu, liniji i može se interpretirati kao serija prostornih crteža, navodi u tekstu kataloga umetnik Eugen Borkovski (Borkovsky).

On dodaje da Pančić oblikujući otvorene ili zatvorene strukture, poput beskonačne trake, odnosno linije, definiše prostor i da je boja gumenog materijala, koju autor koristi za prostorne predmete, tamna i u snažnom je kontrastu sa belinom galerijskog prostora.

Objekti napravljeni od papira dramatiku su dobili kontrastnim elementima i linijom reza. Njihov kontrast skladan je kontrastnim tablama sa slovima sa kojih se može čitati tekst, objašnjava Borkovski.

Pančić (45) diplomirao je slikarstvo 1989. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, gde je završio post-diplomske studije crteža 1992. godine u klasi Dragana Lubarde.

Član je ULUS-a i Academie Europeenne des ARTS a.s.b.l (Section Grand-Duće de Ludžembourg). Grupno i samostalno izlagao je na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu: Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Finska, Hrvatska, Crna Gora, Rusija.

Izložba u Grožnjanu će trajati do 6. avgusta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.