Izložba Pupinu i Velimiroviću u čast

Izvor: RTS, 03.Nov.2018, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Pupinu i Velimiroviću u čast

Povodom oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, u šabačkom Narodom muzeju, otvorena je izložba "Zvonari slobode" Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića. Postavka je posvećena dvojici velikana, Mihajlu Pupinu i Nikolaju Velimiroviću koji su širili slavu i čast Srbije u anglosaksonskim zemljama, u vreme kada je sudbina naroda zavisila od truda izuzetnih pojedinaca.
Idvorski pastir i monah, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dva su prijatelja koja su svoj narod volela više od svoje zagledanosti u najviše vrhove nauke i teologije. Vera, a ne briga, vodila ih je kroz život.

"Susreli su se, zavoleli i bili veliki prijatelji, a od tog prijateljstva srpskom narodu je bilo mnogo bolje, sarađivali, družili, podržavali. Mihajlo Pupin finansijski, sveti vladika Nikolaj duhovno", rekao je autorka izložbe "Zvonari slobode" Aleksandra Ninković Tašić.
Spomenica južnih Slovena štampana je pre jednog veka u Londonu, kao prvo slovo na engleskom jeziku kojim se traži zaštita kulturne baštine.
Urednik i finansijer knjige bio je Pupin a supervizor episkop Nikolaj.
Na izložbi se prvi put može videti i američka zastava, koju su u ruke srpskih dobrovoljaca u Americi stavili iskreni prijatelji, kako bi je proneli na Solunskom frontu i pokazali savezništvo.
"Ostali su prijatelji do kraja života, zajedno su učinili mnogo za srpski narod, nemerljiv je njihov doprinos u Prvom svetskom ratu. Pismo Pupina koji je uputio Nikoli Pašiću 1921. godine na najbolji način svedoči o tome koliko je vladika Nikolaj učinio za srpski narod tokom Velikog rata u SAD", rekao je autor izložbe "Zvonari slobode" Branislav Stanković.
Slušali su želje običnih ljudi i ostavili zlatne putokaze jer, kako je govorio Pupin: "Ko se ponosi svojim selom, porodicom i svojim narodom, taj je na dobrom putu da se ceo svet ponosi njime".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.