Iza kulisa Festivala igre

Izvor: SEEcult.org, 10.Okt.2014, 03:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iza kulisa Festivala igre

Izložba umetničkih fotografija nastalih iza kulisa 11. Beogradskog festivala igre, koje potpisuje Jelena Ćalasan, biće otvorena 16. i 17. oktobra u galeriji Štab u Beogradu.

Fotografije prate nekoliko plesnih kompanija koje su oduševile beogradsku publiku, kao i posebnu atmosferu teatra, pripreme igrača, koreografa, pozorišnih tehničara i binskih radnika za predstavu.

U Štabu će prvi put biti dodeljena nagrada Vip iskorak, i to novinaru koji je na poseban način >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << doprineo popularizaciji umetničke igre u Srbiji.

Nagrada ima za cilj da afirmiše novinare i redakcije kulture, da predstavi savremene načine i mogućnosti najavljivanja i praćenja umetničkih događaja, kao i da ohrabri medije u kreiranju nove pozorišne i baletske publike. Nagrada za kontinuirano i autentično praćenje inostrane i domaće plesne scene će se od 2014. godine dodeljivati svake godine, u periodu između dva izdanja Beogradskog festivala igre.

Vip mobile je već sedam godina glavni pokrovitelj BFI-ja, a to partnerstvo donelo je niz plesnih događaja publici u Srbiji, ali i pokrenulo značajne projekte, pri čemu je uvek bila dragocena saradnja sa novinarima, urednicima i medijskim kućama, kao i fotografima koji su zabeležili sve aktivnosti i događaje BFI-ja.

11. BFI predstavio je ove godine 13 celovečernjih produkcija u Beogradu, i po jednu u Novom Sadu, Pančevu i Vršcu, kojima je, prema navodima organizatora, privukao više od 17.000 posetilaca. Uz oko 17.250 posetilaca predstava, 11. BFI je paralelnim programima, uključujući filmski program u Jugoslovenskoj kinoteci i brojne radionice, pratilo još oko 920 posetilaca i učesnika.

Publika je imala priliku da vidi Hubbard Street Dance iz Čikaga, kompanije Šona Parkera iz Sidneja, Cimermana i de Pera iz Ciriha, Kompaniju Malka iz Grenobla, Kompaniju Akrama Kana iz Londona,  Zappala Danza iz Katanije na Siciliji, Kompaniju Andonisa Fonjadakisa iz Atine, trupu Matilda Monije i La Ribot iz Monpeljea i Ženeve, Veliki kanadski balet iz Montreala, Balet Augzburg i, u završnici, Kompaniju Mišel Noare iz Brisela koja je izvela predstavu “Zapisnik sa lica mesta”.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.