Iz socijalističkog realizma ka modernizmu

Izvor: Blic, 26.Sep.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz socijalističkog realizma ka modernizmu

Izložba „Temperatura 39. Vreme sakupljanja“, na kojoj će biti predstavljena dela iz Legata Milice Sarić-Vukmanović i Svetozara Vukmanovića Tempa, biće otvorena sutra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Kolekcija sadrži 225 radova jugoslovenskih i inostranih umetnika koje su Vukmanovići 1965. godine poklonili gradu Cetinju i Narodnom muzeju Crne Gore, a u Beogradu će biti izloženo više od 100 dela. Izložba u Galeriji SANU nosi naziv „Iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << socijalističkog realizma ka modernizmu".

Posebnu vrednost kolekcije čine dela inostranih umetnika, među kojima su radovi Ogista Renoara, Marka Šagala, Salvadora Dalija, Dijega Rivere i drugih autora. U kolekciji su zastupljeni i radovi Petra Lubarde, Marijana Detonija, Zlatka Price, Eda Murtića, Janeza Bernika, Mila Milunovića, Miodraga B. Protića, Šilje Todorovića, Fila Filipovića i drugih jugoslovenskih slikara. Uz izložbu je snimljen i kratak dokumentarni film o bračnom paru Vukmanović i njihovoj kolekciji. Autori filma su istoričari umetnosti Danijela Purešević i Slavko Timotijević, koji je i autor postavke. U filmu učestvuju prijatelji porodice Vukmanović i stariji sin Milice i Svetozara – Zoran Vukmanović, inicijator akcije za ponovno predstavljanje kolekcije uz mnoštvo reprodukcija i dokumentarnih fotografija.

Izložba će biti otvorena do 27. oktobra, a tokom njenog trajanja biće predstavljena i monografija o zbirci, koju je priredio Slavko Timotijević.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Temporatura +39 u SANU

Izvor: SEEcult.org, 26.Sep.2010

Deo bogate umetničke zbirke Milice Sarić Vukmanović i Svetozara Vukmanovića Tempa, bivšeg visokog funkcionera SKJ, generala i narodnog heroja Jugoslavije, biće izložen 27. septembra u Galeriji SANU u Beogradu, a osim što ukazuje na put kolekcionara od socijalističkog realizma do visokog modernizma,...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.