Ivo Andrić  stub srpske kulture

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivo Andrić " stub srpske kulture

Monografija "Ivo Andrić - most i žrtva" profesora dr Jovana Delića predstavljena je 23. novembra u sali Doma vojske u Beogradu.

Ovom knjigom, u izdanju "Pravoslavne reči" iz Novog Sada i Muzeja grada Beograda, obeležava se pola veka od uručivanja Nobelove nagrade za književnost, vek od objavljivanja prve njegove pesme i sto dvadeset godina od rođenja Ive Andrića.

Govoreći o monografiji, Dragan Hamović je izjavio da je autor organizovao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dopunio svoje radove u Andriću i nastojao da ukaže koga imamo i koga moramo držati ako nam je do nas stalo.

Recezent Rajko Petrov Nogo govorio je o Andriću i njegovim knjigama koje su "knjige najdubljeg srpskog samospoznanja". On je kazao da je luksuzno opremljena monografija sa reprodukcijama, fotografijama i dokumentima celovit pogled na lik i delo Andrića pisana iz ptičje perspektive.

Akademik Matija Bećković pozdravio je enciklopedijsku monografiju o velikom književniku koga je uz Vuka Karadžića i Petra Petrovića Njegoša nazvao trećim stubom na kojima počiva srpska kultura.

Bećković je dodao da je Andrić sam izabrao kojem narodu će pripadati i čijim će jezikom pisati, što se vidi i u činjenici da u celoj knjizi ne postoji nijedna fotografija Andrićevih roditelja zbog čega izgleda kao da je, kako je rekao, Andrić sebi i svom delu otac i majka.

Autor Delić ukazao je na jednu tehničku grešku koja se potkrala izdavačima i koju on vidi kao duboku istinu i pravdu. Naime, ispod omota, na korici knjige nema njegovog imena već samo ime Ive Andrića.

Danica Jovović Prodanović, direktorka Muzeja grada Beograda izrazila je veliku zahvalnost i zadovoljstvo što je muzej učestvovao u projektu, a direktor "Pravoslavne reči" Zoran Gutović monografiju je nazvao malim doprinosom obeležavanja značajnog datuma za srpsku kulturu.

Promociju su dopunili dramski umetnici Ljiljana Blagojević i Branislav Lečić koji su čitali odlomke iz Andrićevih dela.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavljena monografija o Andriću

Izvor: Beta, 23.Nov.2011

BEOGRAD, 23. novembra 2011. (Beta) - Monografija "Ivo Andrić - most i žrtva" koju je priredio profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić, predstavljena je u sredu u Domu Vojske u Beogradu, povodom 50. godišnjice uručenja Nobelove nagrade tom piscu...U uvodu predstavljanju monografije,...

Nastavak na Beta...

Andrić na aerodromu Tesla

Izvor: SEEcult.org, 23.Nov.2011

Izložba posvećena Ivi Andriću biće postavljena 27. novembra na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu, u okviru obeležavanja jubileja tog književnika i diplomate, jedinog dobitnika Nobelove nagrade za književnost sa ovih prostora. Postavka posvećena Andriću, koju će otvoriti ministar kulture,...

Nastavak na SEEcult.org...

Andrić je čitav kontinent

Izvor: Politika, 23.Nov.2011

Monografiju Jovana Delića objavili „Pravoslavna reč” iz Novog Sada i Muzej grada Beograda..U Velikoj dvorani Doma vojske Srbije, u prisustvu gotovo čitavog intelektualnog Beograda, predstavljena je luksuzna monografija prof. dr Jovana Delića „Ivo Andrić – most i žrtva”, koju su objavili...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.