Ivani Kronji nagrada Anđelka Milić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2021, 07:02

Ivani Kronji nagrada "Anđelka Milić"

Nagradu "Anđelka Milić" za 2021. godinu za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja) dobila je dr Ivana Kronja za studiju "Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet. Evropa-SAD-Srbija" u izdanju Filmskog centra Srbije.

Knjiga "Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet Evropa - SAD - Srbija" je rezultat multidisciplinarnog teorijskog istraživanja u oblasti istorije i estetike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << filmske avangarde, teorije predstavljanja, te kulturološke i filmološke analize istorije srpskog eksperimentalnog filma.

Studija na gotovo 600 stranica donosi detaljan akademski pregled nedovoljno poznate istorije avangardnog i eksperimentalnog filma u svetu i kod nas, kao i kulturološko i rodno čitanje filmske umetnosti primenjeno na filmski eksperiment.

Višeslojno istraživanje nudi podsticaj vizuelnim umetnicima u domenu kratkog filma i videa, kao i razvoju domaće filmologije.

Knjiga se dotiče i veoma aktuelnih tema prikazivanja tela u savremenoj umetnosti, estetike kvir filma i kritike okultizma na filmu.

Žiri za dodelu Nagrade "Anđelka Milić" za 2021. godinu je odlučivao u sastavu: prof. dr Nevena Petrušić, dr Žarka Svirčev i dr Lilijana Čičkarić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.