Ivan Jovanović: Kultura posle epidemije

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jun.2020, 17:13

Ivan Jovanović: Kultura posle epidemije

Nakon epidemije nikome nije lako da se vrati pređašnjem životu. Svi smo i dalje u strahu ne samo od mogućeg povratka zaraze već i od možda najvećeg straha prisutnog kod građana Srbije – straha za egzistenciju.

Kada smo kod toga, znamo da su neke profesije prošle daleko gore od drugih tokom pređašnjeg perioda. Ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam uopšte, čeka verovatno najgora godina od završetka Drugog svetskog rata, s neizvesnim tokom stvari i u narednom periodu. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Građani celog sveta – što situaciju čini i boljom i gorom jer barem nismo jedini u problemima, kako smo navikli u poslednjih 30-ak godina – moraju prvo da nauče da brinu o sebi i svojim bližnjima, a tek onda da opet razmišljaju o zadovoljstvima poput putovanja, opuštenih ispijanja kafa, ručkova, večera. Sve u svemu, život i svet kakav znamo potpuno se izmenio u roku od dva meseca i upali smo u apsolutnu distopiju brže nego što smo mogli da pročitamo u svim romanima i pogledamo u svim filmovima 20. veka.

Jedna profesija ostaje nepravedno zanemarena kada se spominju ekonomske i društvene štete prethodnog perioda, a to je kultura. Iako se situacija donekle popravila, muzeji su tek stidljivo počeli s radom, koncerti se sporadično dešavaju, filmske i televizijske produkcije tek nastavljaju s radom dok se već ugovoreni projekti otkazuju upravo zbog neizvesnosti jeseni koja dolazi pošto niko ne zna kako će se situacija dalje razvijati u svetlu “drugog talasa” epidemije koronavirusa. Zbog svega ovoga umetnici, posebno samostalni koji žive od projekata, a njih je najviše, ostaju na cedilu i umesto da stvaraju postaju maltene socijalni slučajevi.

Zanemarivanje umetnika na globalnom nivou nije promašilo ni nas, pošto su Vladine mere nekako zaobišle samostalne umetnike, ali se desila interesantna stvar, koja možda obećava promenu. Naime, učesnici javne debate “Kultura posle virusa”, održane u beogradskom Dorćol platzu u organizaciji udruženja Kreativna Srbija, uputili su pismo Vladi Srbije u kojem predlažu hitno obezbeđivanje interventne finansijske podrške za obnovu i razvoj kreativnog sektora, kontinuiranu podršku za slobodne umetnike, restrukturiranje šeme stalnog zaposlenja i osnivanje Fonda za kulturu.

Premijerka Ana Brnabić odgovorila je na pismo i zakazala sastanak za 10. jun u Vladi, na koji su otišli predstavnici “Kreativne Srbije” predvođeni predsednikom organizacije Nebojšom Bradićem i direktorom izdavačke kuće Clio Zoranom Hamovićem. Nakon sastanka izdato je zajedničko saopštenje u kojem se premijerka zahvaljuje na predlozima i poziva umetnike i Vladu da sarađuju, a došlo se i do zajedničkih zaključaka povodom određenih pitanja.

Svako će formirati mišljenje o ovome na osnovu svog, prvenstveno političkog stava. Uostalom, ove nedelje su i izbori, pa smo svi u tom elementu. No, ovo bi možda mogao biti početak rešavanja nekih problema. I u kulturi, a pogotovo u kulturi komunikacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.