Iv Boase: Avalu kupio ruski čovek

Izvor: Blic, 10.Jun.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iv Boase: "Avalu" kupio ruski čovek

Gospodin sarađuje sa ruskim oligarsima, rekao nam je dobitnik Zlatnog pečata Kinoteke govoreći o privatizaciji čuvenog filmskog preduzeća.

Razgovor sa francuskim stvaraocem svetskog renomea rađen je u čuvenoj kafani na Kosmaju koju svi zovu „Kod Tome i Nade“ (mada joj je ime drugačije) i u kolima na putu do nje. Boase pominje utiske sa večere u „Klubu književnika“. Veli, sve je drugačije nego 1983. dok je tamo odlazio kad je u Beogradu snimao film „Cena opasnosti“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada je to bilo „kultno mesto čudesne atmosfere“. Veli, hrana je i dalje dobra, a sve ostalo je drugačije. Prolazimo pored ruševina zgrade Generalštaba, što nameće pitanje NATO bombardovanja. „Kakva pogubna ludost svih aktera u toj priči“, komentariše Boase.

Pominjemo „Avala film“ (s kojim je Boase u kooprodukciji radio film) i njegovu brutalnu privatizaciju.

- O tome sam razgovarao ranije u Parizu. Mislim da je „Avala film“ prodat gospodinu koji radi u Rusiji, sa Rusima, odnosno sa ruskim oligarsima. Biće taj prostor građevinska zona kuća, stanova, molova... - ističe francuski sineasta.

Upitan da se osvrne na biografiju koja uključuje i cenzuru, veli:

- Filmove koje sam radio 70-ih, 80-ih nije pregazilo vreme. Vrlo su aktuelni i danas. Samo što takvi filmovi više nigde ne mogu da se rade. Nekada je cenzura bila druge vrste. Recimo, kad su mi svojevremeno cenzurisali film, tražili da izbacim neke scene ja sam fizički isekao parčiće filmske trake, ali to su bili prazni delovi, film nisam dirao i to je tako završeno. Danas je cenzura ekonomska, bezlična i daleko surovija.

Boase kaže da je danas gotovo nemoguće naći novac za film ako želite ozbiljno da tretirate goruću temu.

- Znamo, na primer, da je italijanski film „Gomora“ po delu R. Savijana (koji govori o mafiji, prim. n.) finansirala mafija. Ta kontrolisana tzv. kritičnost je tek opasna.

Razgovaramo o aktelnom političkom trenutku.

- Sadašnji kapitalizam je izrazito dehumanizovan. Bogati su sve bogatiji a siromašni, kojih je sve više su sve siromašniji i poniženiji. Vlada užasan cirkus. Političari su ko klovnovi. Na primer u Francuskoj: Sarkozi je bezveznjak a Oland gde god turi nos nastane neka papazjanija. Čak ni Bog koji voli svu svoju decu više ne voli političare - kaže Boase.

Onazis umešan u ubistvo DŽFK

- Uskoro počinjem film o Mariji Kalas i Džeki Kenedi. Radim na osnovu dokumenata, arhivske građe. Ljubavna priča između Kalasove i Onazisa, zatim njegovoj ženidbi sa Žaklinom Kenedi. Sve više sam ubeđen da je Onazis duboko upleten u Kenedijevo ubistvo i da u svemu veliku ulogu igraju profiti u poslovima s naftom - kaže Boase.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.