Izvor: Blic, 30.Dec.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovest samom sebi i devojci Leni

Poznati pisac Momo Kapor prvi je dobitnik nagrade „Dejan Medaković” za knjigu „Ispovesti” (Srpska književna zadruga).



Nagradu „Dejan Medaković” ustanovila je izdavačka kuća „Prometej” u znak sećanja na velikog stvaraoca čije ime priznanje nosi. O laureatu je odlučivao žiri u sastavu Draško Ređep, predsednik, Jovan Ćirilov i Radovan Popović, a odluku je doneo jednoglasno istakavši: „Kaporovo delo je autentično >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svedočanstvo o našem vremenu i mentalitetu, našim sudbinama i ljudima”.

Poznati pisac je trenutno u bolnici, a krajem jula, prilikom promocije sada nagrađene knjige „Ispovesti” je u svom karakteristično duhovitom maniru napomenuo da mu je žao što mu je otac umro jer „kad bi video knjigu u biblioteci 'Kolo’ koju je još Čika Jova Zmaj dizajnirao, možda bi poverovao da sam pisac”. A potom je rekao: „Ovo je knjiga koju sam pisao sam sebi.”

Sem sebi, na stranicama ove knjige, Kapor se ispoveda i devojci Leni, studentkinji koja diplomira na njegovom delu. „A takvih je bilo dosta”, napomenuo je i potom nastavio: „Baveći se knjigom, ispovedajući se Leni, nisam ni uvideo da sam se u nju zaljubio. Tako sam se našao u problemu; šta ću s njim, odnosno kako knjigu da završim. Pričao sam o tome sa svojim prijateljima među kojima je bio i Matija Bećković. Posavetovao me da Lena na kraju padne, odnosno da je obore zbog nedovoljno podataka. Moja supruga je pak predložila da se Lena na kraju ispostavi kao Fikcija, odnosno da ne postoji.”

Nagrada, koja se sastoji od zlatnika sa likom jednog od velikana naše istorije (knez Lazar, despot Stefan Lazarević, Vuk Karadžić, Nikola Tesla), diplome (rad Lasla Kapitanja), kao i jedne monografije i faksimila (u fragmentu) samog Dejana Medakovića. Biće uručena 9. januara 2009. godine na svečanosti povodom Dana Prometeja u Novom Sadu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.