Izvor: Arte, 03.Mar.2021, 10:27

Inicijativa za samostalne umetnike

Inicijativa da lokalne samouprave imaju obavezu plaćanja doprinosa za samostalne umetnike

Poboljšanje statusa samostalnih umetnika u našoj državi jedan je od prioriteta Udruženja likovnih umetnika Srbije. Novo rukovodstvo ULUS-a je tokom 2020. godine preduzelo niz koraka kako bi ovom zadatku pristupilo posvećeno - od formiranja radnih grupa, sastanaka sa nadležnima do konkretizacije zahteva u okviru ULUS-ovog Debatno-istraživačkog projekta „Ka horizontalnosti u umetnosti”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Istraživačka grupa socijalnog bloka je tokom godine radila na obradi međunarodih i regionalnih modela statusa samostalnih umetnika, na razradi predloga za povećanje osnovice osiguranja samostalnih umetnika, kao i na zahtevima za regulisanje statusa samostalnih umetnika.

ULUS-ov predlog za unapređenje statusa samostalnog umetnika i predlog o otpisu dugovanja samostalnih umetnika poslati su Ministartsvu kulture i informisanja u decembru 2020. i januaru 2021.

Na sajtu Ministarstva kulture i informisanja objavljeno je 1. marta 2021. da je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila nadležnom Ministarstvu finansija inicijativu za izmenu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojom se definiše jasna obaveza jedinica lokalne samouprave u pogledu plaćanja doprinosa za penziono i  invalidsko odsiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje za samostalne umetnike.

Inicijativa je upućena u cilju unapređenja položaja samostalnih umetnika u Srbiji. Poboljšanje položaja ove kategorije umetnika jedan je od ciljeva i Strateških prioriteta razvoja kulture od 2021. do 2025. godine.

Navednim izmenama unapredila bi se realizacija programskih ciljeva, pre svega na planu decentralizacije i omogućilo nesmetano ostvarivanje opšteg interesa u kulturi.

Aktuelni zakon predviđa mogućnost, ali ne i obavezu da jedinice lokalne samouprave plaćaju ove doprinose, zbog čega u praksi dolazi do toga da pojedine lokalne samouprave ne koriste mogućnost predviđenu zakonom i dolazi do izostanka ostvarivanja ovog prava samostalnih umetnika.

https://www.kultura.gov.rs/vest/6282/inicijativa-da-lokalne-samouprave-imaju-obavezu-placanja-doprinosa-za-samostalne-umetnike.php

Nastavak na Arte...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.