Indijska plesna trupa u Beogradu

Izvor: B92, 07.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijska plesna trupa u Beogradu

U Pozorištu na Terazijama 12. aprila u 20 časova nastupiće indijska plesna trupa "Mohiniatam", koju čini pet članova, plesača, pevača i instrumentalista, a predvodi ih dr Depti Omčeri Bala.

Klasični solo ples iz Kerale, Mohiniatam, u bukvalnom prevodu znači, ples Mohine, nebeske čarobnice iz Hindu mitologije.

Ples Mohiniatam, koji karakterišu gracioznost i čulnost oslobođene naglih pokreta, podseća na blago njihanje palmi na nekom lepom pejzažu. Kako vodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poreklo od posebnog ritualnog ženskog plesa, ples Mohiniatam je dobio novi identitet za vreme Maharadže Kartike Tirunala i kraljevskog kompozitora Svati Tirunala, koji ga je dodatno obogatio.

Nakon Svati Tirunala ova plesna forma je postala ozloglašena, pa je tek zahvaljujući velikom trudu pesnika Valathola ples ponovo zadobio status klasične plesne forme sa velikim i raznovrsnim repertoarom, kao što su Sabdčali, Varnam, Padam, Svaradžati, Daruvarnam, Padavarnam, Džavali, Tarangam, Tilans"

Zadivljujući šarm Mohiniatam plesa, istaknut je belim brokatnim kostimima i zlatnim nakitom, kao i ukrasima za glavu koji su tipični za folklor žena iz Kerale.

Dr Depti Omčeri Bala imala je tu privilegiju da nauči Katakali od uvaženih gurua, pored ostalih učitelja Internacionalnog centra za Katakali u Nju Delhiju, gde je studirala više od 12 godina. Ples Mohiniatam, ženski klasični solo ples, naučila je od slavne pobornice ovog plesa Kalamandalam Kaljani Kutijame

Depti je poznavalac i južnoindijske ("karnatske”) i severnoindijske ("hindustanske”) klasične muzike. Južnoindijsku klasičnu muziku naučila je od svoje majke dr Lele Omčeri i profesora sa Fakulteta za muziku i lepe umetnosti, Univerziteta u Delhiju, gde je i magistrirala i doktorirala iz ove oblasti.

Klasičnu muziku severne Indije učila je kod eminentnih hindustanskih pevača, braće Dagara i Junusa Husaina Kana.

Depti je nastupala na mnogim velikim plesnim festivalima unutar Indije (Festivali u Orisi, Nju Delhiju, Čenaju, Utar Pradešu, Misoriju, Kerali, Tirupatiju), a van zemlje na Festivalu Indije u Rusiji, Fukoka festivalu u Japanu, Festivalu Šamanika u Koreji, zatim u Egiptu, Maleziji, Singapuru, UAE, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Danskoj.

Dr Depti je autor velikog broja publikacija i naučno-istraživačkih radova na temu indijskog plesa i muzike.

Zahvaljujući njoj, ostvarena su mnoga CD i DVD izdanja sa ovom tematikom.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja u Indiji.

Trenutno predaje južnoindijsku klasičnu muziku na Fakultetu za muziku i lepe umetnosti Univerziteta u Delhiju.

Ulaznice za ovaj nastup mogu se kupiti na blagajni Pozorišta na Terazijama po ceni od 500 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.