Igra kao globalni jezik u Berlinu

Izvor: Politika, 17.Feb.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igra kao globalni jezik u Berlinu

Učenici baletske škole „Lujo Davičo” u Beogradu, učestvovaće na jednom od najvećih Međunarodnih baletskih takmičenja „Tancolimp”, od 18. do 21. februara u Berlinu. Povodom jubileja, desetogodišnjice postojanja ovog berlinskog konkursa, čiji je moto „igra kao globalni jezik”, biće organizovan veliki gala koncert dan ranije, 17. februara, na kom će se predstaviti pobednici iz prethodnih godina. Slobodanka Novčić, direktorka baletske škole „Lujo Davičo”, tim povodom za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Politiku” kaže:

– Organizator takmičenja je, pored 26 učesnika iz Nemačke, Rusije, Švajcarske, Italije, Portugala, Belgije, Poljske, Japana i Južne Koreje, za gostovanje na gala koncertu pozvao i naše učenike, a njihovo izvođenje srpske narodne igre predvideo za kraj ove veličanstvene proslave. Škola „Lujo Davičo” je jedinstvena po tome što godinama na takmičenju u Berlinu osvaja nagrade u kategorijama klasičan balet, savremena i narodna igra. Poziv koji smo dobili za gala veče govori i o tome da smo kao škola stekli veliki ugled i našli se u društvu prestižnih evropskih baletskih obrazovnih ustanova.

Direktorka dodaje da učešće na ovakvom takmičenju jeste značajno zbog kontinuiteta u komunikaciji sa pedagozima uglednih baletskih škola i poznatim stručnjacima iz sveta baleta. U Berlin ove godine putuje više učenika nego ranijih sezona, zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture, Udruženja baletskih umetnika Srbije i Skupštine grada Beograda.

Na putu za Berlin naći će se i Isidora Marković, učenica drugog razreda srednje baletske škole „Lujo Davičo” na odseku za klasičan balet. Markovićevu izdvajamo, jer se nedavno uspešno predstavila i na najznačajnijem svetskom baletskom takmičenju „Prix de Lausanne”. Kao jedini kandidat iz regiona, na ovom konkursu za mlade baletske igrače uzrasta od 15 do 18 godina, Isidora Marković je u oštroj konkurenciji dobila stipendiju za nastavak školovanja na Akademiji za igru Univerziteta u Manhajmu i besplatno pohađanje Letnje škole baleta, koju organizuje Kraljevska akademija za igru iz Londona. O učešću na takmičenju u Lozani odlučivao je stručni žiri na osnovu pregledanog video-materijala. Tako je od 254 kandidata iz celog sveta Isidora ušla u uži izbor od 75 takmičara koji su ocenjivani tokom rigorozne takmičarske nedelje. Isidora Marković do sada je osvajala prve i druge nagrade na značajnim domaćim takmičenjima.

B. Lijeskić

objavljeno: 18.02.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.