Hrvatski „Ljudožder vegetarijanac”

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski „Ljudožder vegetarijanac”

U današnjem društvu sve je svedeno na materijalno, bez imalo duhovnosti, smatra reditelj Branko Šmit

Hrvatski film „Ljudožder vegetarijanac” Branka Šmita biće prikazan večeras u 20.30 sati u dvorani Kulturnog centra Beograda, u okviru programa „Evropa van Evrope” 41. Festa. Ovaj svirepi filmski komentar sadašnjosti, takmiči se za nagradu od 2.000 evra, a njegov autor, pre tri godine, za film „Metastaze” nagrađen je „Politikinim” priznanjem „Eritrocit”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u istom programu.

„Ljudožder vegetarijanac”, drugi deo Šmitove trilogije na temu patologija u hrvatskom društvu, je triler o kriminalu u tamošnjem zdravstvu. Film slika nedela moralnog čudovišta Danka Babića, ginekologa, koji, u nameri da ostvari svoj cilj, iza sebe ostavlja brojne žrtve, ne prezajući ni od čega. Paradoks u naslovu filma nije slučajan jer je ovo delo studija o pojedincu vrednom prezira, ali i o seciranju društva, koje se pridružilo prljavoj igri, u kojoj doktorov prijatelj policajac zataškava zločine a medicinska sestra zatvara oči pred neregularnostima.

– Posle ekranizacije Balenovićevih „Metastaza”, ovaj film je moja druga saradnja s njim, inače zagrebačkim ginekologom, koji je na svojoj koži doživeo slične traume – kaže reditelj, i dodaje da je Balenović odustao od doktorskog poziva, i dalje se sudi, i posvetio se pisanju.

Scene prikazane u filmu događale su se Balenoviću, a Šmit priča i da je pisac osetio potrebu da ispiše stravične, stvarne događaje iz zagrebačkih bolnica.

– Posle filma,otvorena je „Pandorina kutija” hrvatskog zdravstva, ljudi su se oslobodili, počeli javno da govore o svojim slučajevima u bolnicama. Smenjeno je 10 direktora, a danas skoro svakog dana u novinama čitamo o novim slučajevima korupcije u zdravstvu – kaže reditelj i ističe da u Hrvatskoj važi pravilo „ne diraj sveštenika, doktora i učitelja, jer možeš da nastradaš”.

Ali kako život često ispisuje scenarije, mesec dana posle filma Šmit je hospitalizovan u istoj zagrebačkoj bolnici gde je snimao film, čak i u istoj operacionoj sali.

– Mislio sam da ludim, da sam pomešao stvarnost i film. Pre nego što sam zaspao, anesteziolog mi je rekao: „Što nećete da vas operiše doktor Bitorajac?” – seća se reditelj, šaleći se na račun glumca iz filma, Renea Bitorajca, koji će se večeras pokloniti beogradskoj publici, iako je Hrvatska zavejana snegom i putevi su jedva prohodni.

Šmit dodaje da su ga, međutim, „doktori i sestre negovali bolje nego što ga je pazila majka”.

– Glavni junak filma predstavlja prototip današnjeg čoveka, u društvu u kojem je sve svedeno na materijalno, bez imalo duhovnosti. Svuda je tako, ne samo u zemljama u tranziciji – smatra reditelj.

Šmit kaže da radi na novom filmu, završnom delu trilogije (čine je „Metastaze” i „Ljudožder vegetarijanac”), ali da će treći deo biti film o nemogućoj ljubavi. A Balenović je završio novi roman o korupciji u hrvatskim medijima, ali taj film Šmit ne bi režirao jer smatra da je tema „izlizana”.

– Jedan sam od najžešćih kritičara hrvatskog društva. Imam pravo na to, jer sam devedesetih bio jedan od onih koji su najviše verovali u stvaranje hrvatske države, pa sam se razočarao – iskren je reditelj filmova „Sokol ga nije voleo”, „Đuka Begović”, „Vukovar se vraća kući”, „Put lubenica” i „Panj od olova”, dodajući da je za ekranizaciju priče o medijima zainteresovan Filip Šovagović.

I. Aranđelović

-----------------------------------------------------------

Hrvatska u igrani film ulaže po 600.000 evra

Hrvatska kinematografija funkcioniše kao pre 15 godina, ocenio je u jučerašnjem susretu s novinarima Stanko Babić, producent filma „Ljudožder vegetarijanac”. Donet je zakon o kinematografiji ali još nema dovoljno para za hrvatske filmove, tvrdi Babić.

– Budžet prosečnog hrvatskog igranog filma iznosi oko 800.000 evra. HAVC (pandan Filmskog centra Srbije), po konkursu, daje oko 600.000 evra. Međutim, iako se publika vratila u bioskope i iako skoro svaki veći grad ima multipleks, još nema dovoljno gledalaca – rekao je Babić.

objavljeno: 23.02.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.