Hristićeve rukoveti po Mokranjcu

Izvor: Blic, 29.Avg.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hristićeve rukoveti po Mokranjcu

Najznačajniji muzički festival u Srbiji „Mokranjčevi dani”, koji se ove godine održava 44. put a počinje 11 septembra, proteći će u znaku natpevavanja horova i muzičkih programa inspirisanih delom slavnog srpskog kompozitora Stevana Mokranjca. Selektor festivala je Branka Radović.

Početak 44. „Mokranjčevih dana” u rodnoj kući Stevana Mokranjca, u Negotinu 11. septembra, tačno u 17 sati, označiće fanfare i zajednički nastup pet horova tradicionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvođenjem VI Mokranjčeve rukoveti. Na otvaranju će se čuti beseda književnika Vidosava Stevanovića, a festival će otvoriti predstavnik Ministarstva kulture. Za titulu ovogodišnjeg pobednika i statuetu Stevana Mokranjca prve festivalske večeri natpevavaće se horovi: „Mecsek” iz Mađarske, „Ipavska” iz Slovenije, „Jeka Primorja” iz Hrvatske, „Canticum” iz Beograda i „Vardar” iz Makedonije. U subotu, 12. septembra, biće održana se tribina „Sto godina filmske umetnosti”, dok će u večernjim časovima publika moći da vidi izložbu slika Olje Ivanjicki, a zatim i da prati koncert filmske muzike Beogradskog revijskog orkestra. Za nedelju je planiran izlet do Mokranja, rodnog sela kompozitora gde će biti priređen program „Niti tradicije” i u tamošnjoj crkvi izveden koncert dečjeg hora RTS. U večernjim satima je koncert Vasila Hadžimanova. Premijerno na ovogodišnjim „Mokranjčevim danima” u ponedeljak će biti izvedene 15. rukoveti po Stevanu, kompozitora Zorana Hristića, u izvođenju Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije. Centralni program pete festivalske večeri, ali i samog festivala, biće mjuzikl „Cigani lete u nebo” Pozorišta na Terazijama. Poslednjeg dana je nastup prošlogodišnjeg pobednika natpevanja horova, hora „Rondo Histriae”, a zatim i nastup folklornog ansambla „Roma fest džipsi dens teatra” iz Rumunije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.