Hod po usijanom limenom krovu

Izvor: Politika, 17.Sep.2011, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hod po usijanom limenom krovu

Uspeh je postao biološki, gotovo rasistički pojam, kaže reditelj Ivica Buljan

Pozorištem sam se zarazio kao srednjoškolac u Dalmaciji gutajući hronike Bitefa. Evo sad drugi put gostujem sa predstavom „Mačka”, što je za mene jako važno. Moji radovi kao „Edip iz Korinta” ili „Kiklop” su izvorno naslonjeni na bitefovske e(ste)tike, kaže hrvatski reditelj Ivica Buljan, koji će se sa svojom predstavom „Mačka na usijanom limenom krovu” T. Vilijamsa predstaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << večeras bitefovskoj publici u 20 časova na sceni Ateljea 212, u produkciji ljubljanskog Mestnog gledališča.

Predstava „Mačka na usijanom limenom krovu” poslužila je organizatorima 45. Bitefa za ovogodišnji podnaslov „… na usijanom limenom krovu” najavljujući, istovremeno, vruće pozorišne teme.

– Vilijamsov naslov čitam kao aktuelni komentar na vreme u kojem živimo. U njemu je došlo do spektakularnog uspona bio-moralnosti. Tako je srećna osoba dobra, a nesrećna loša. Uspeh je postao biološki, gotovo rasistički pojam. Da li je neko dobar umetnik ako nije uspešan? Može li se biti uspešan, a da nisi revolucionaran i radikalan? Kako izdržati hod po usijanom krovu? Fabr, Platel i Kastorf dijagnostifikuju aporije tog novog morala i opsednutost vlastitim telom kao obaveznim delom preobraženja, kaže Ivica Buljan, i u isto vreme odgovara zašto na Bitef stiže preko Slovenije:

– Kontinuirano stvaram u Sloveniji. Glumac je u središtu moga zanimanja. Kao umetnika su me „stvorili” slovenački glumci. Zahvaljujući njihovoj velikodušnosti mogao sam da formiram vlastiti izraz. Hrvatsko pozorište doživelo je drastičnu transformaciju. Usmereno je kritici društva. Nova generacija je smelija, a čini mi se da je uz nju i publika doživela neku vrstu demokratskog preobraženja. U samoj zemlji još nema svesti o postojanju „novog hrvatskog pozorišta”, niti ga je kritika kadra formulirati.

Predstava „Mačka na usijanom limenom krovu” je ujedno deo programa „Region u fokusu” koji je posvećen regionalnim predstavama i umetnicima.

– Pojedinačni, estetski i politički kontakti ostvaruju se bez predrasuda. Sa znatiželjom i respektom prati se rad kolega. Ugledajmo se na početak 20. veka kad su avangardne tendencije utirale ceste komunikacije. Ekspresionistički plamenovi u Zagrebu imali su rezonance u Beogradu, a srpski nadrealizam bitno je inspirirao hrvatsku scenu, tvrdi naš sagovornik.

Ivica Buljan važi za jednog od vodećih umetnika u regionu. Njegove predstave su gostovale na mnogim internacionalnim festivalima, za koje je dobio značajna pozorišna priznanja. Na pitanje da li i koliko pratite rad svojih kolega u Srbiji, odgovorio je:

– Miloš Lolić je originalan umetnik čiji rad se trudim da pratim od početka. Pozvao sam ga u Mini teatar u Ljubljani gde je postavio Melvilovu novelu „Bartlbi, pisar”. Video sam izuzetan rad „Sam kraj sveta” Vlatka Ilića. Retko se sreće takva konceptualna spremnost spojena sa superiornim radom s glumcima. Preko tog projekta upoznao sam likovnog umetnika Sinišu Ilića sa kojim sam sarađivao na dve predstave u Sloveniji. Intrigira me rad Bojana Đorđeva koji u Zagrebu trenutno radi na tekstu Gorana Ferčeca.

Ivici Buljanu, kaže, smešne su tvrdnje o pozorištu kao nepolitičkoj instituciji. Pozorište je, kažete, političko. Zato se, uostalom vode i toliko borbe oko imenovanja pozorišnih uprava.

– S obzirom na elitni karakter teatra i maleni broj publike koja ga posećuje, njegov uticaj u javnom životu je ogroman. Teatar nije samo alegorija sa skrivenim značenjem već ima i mehaničko značenje, moć oko koje se motaju političke kreature. Izborimo se za to da im otmemo tu mogućnost i nastanimo teatar duhom i poezijom, poručuje Buljan.

B. G. Trebješanin

-----------------------------------------------------------

Ljubljančani u Bitef teatru

Na sceni Bitef teatra u 17 časova Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane izvešće predstavu „Proklet bio izdajica svoje domovine” Olivera Frljića. To je, ujedno, deveta premijera ovogodišnjeg Bitefa.

objavljeno: 18.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.