Handkeu uručena nagrada Momo Kapor

Izvor: Blic, 08.Apr.2013, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Handkeu uručena nagrada "Momo Kapor"

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda danas je austrijskom književniku Peteru Handkeu uručena nagrada "Momčilo Momo Kapor" za knjigu "Moravska noć", u izdanju "Srpske književne zadruge".

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Momo Kapor", koja je ustanovila nagradu, akademik Matija Bećković, uručio je srebrnu plaketu dok je Rajko Baletić, zamenik generalnog direktora JP PTT saobraćaja "Srbija", koji je pokrovitelj nagrade, predao novčani iznos od 220.000 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Bećković je podsetio da je veliki pesnik Volfgang Gete pre dva veka poručio da "narod (srpski) koji ima takvu poeziju ne zaslužuje da bude rob" i naveo da je "Handke u tom pogledu dostojan naslednik Geteovog duha, jer ne brani samo Srbe već i srpske zemlje".

U svom obraćanju na srpskom jeziku laureat je uporedio Kapora i austrijskog pisca Petera Altenberga da su obojica bili odlični hroničari svojih gradova, Beča, odnosno Beograda, ali da je Kapor pisao i o prirodi, selu, potocima, kokoškama, vatri u pećima, čorbi, Elizabet Tejlor i Majklu Todu.

"Ono što ih obojicu čini posebnim je da i Altenberg i Kapor stvaraju od jezika muziku, jedan od nemačkog, drugi od srpskog", ocenio je Handke.

Handke se zahvalio Kaporovoj udovici i osnivaču Zadužbine Ljilji Kapor što je ustanovila nagradu da bi sačuvala uspomenu na Momu i kao uzdarje joj je poklonio teglu oljuštenih kestena iz svoga vrta.

Predsednik žirija, Rajko Petrov Nogo, obrazlažući odluku koja je doneta jednoglasno, istakao je da je "Moravska noć" zgodno ime za prekodirane arhajske priče, za srpsku "Hiljadu i jednu noć samoće".

"To je jedinstvena, i stvarna i imaginarna enklava gde se višeglasno pripoveda i govori obično, kao što obično ljudi govore kod Rastka Petrovića. Kako je pesnički fascinantan taj mnogoglasni Handkeov putopis sa njegovom biografijom pomešan 'Putopis kroz biografiju', kako glasi naslov jedne knjige Moma Kapora u kojoj i on skita i priča", naglasio je Nogo u obrazloženju žirija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.