Handke dobitnik Zlatnog krsta kneza Lazara

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 03:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Handke dobitnik "Zlatnog krsta kneza Lazara"

Austrijski književnik Peter Handke dobitnik ovogodišnjeg "Zlatnog krsta kneza Lazara", najvišeg priznanja koje se dodeljuje u Gračanici u okviru manifestacije "Vidovdansko pesničko pričešće".

Dobitnik ovogodišnjeg "Zlatnog krsta kneza Lazara" je austrijski književnik Peter Handke.

To priznanje se dodeljuje u Gračanici u okviru manifestacije "Vidovdansko pesničko pričešće", rekao je direktor te manifestacije Srđan Vasić.

Vasić je istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je "Gračanička povelja" pripala istaknutom dečijem piscu Moši Odaloviću, "Kondir Kosovke devojke" kosovskoj pesnikinji Milici Jeftimijević-Lilić, a Pero despota Stefana Lazarevića Goranu Đorđeviću, pesniku iz Smedereva.

Vasić, koji je i direktor gračaničkog Doma kulture - organizatora manifestacije, istakao je da je Peter Handke sazadovoljstvom pozdravio odluku da bude nosilac svetolazarevskog krsta, i izvinio se što zbog obaveza pre jeseni neće moći da dođe u Gračanicu i preuzme nagradu.

Handke je inače prvi književnik izvan srpskog kulturnog prostora kome je to priznanje pripalo.

Do sada su ga poneli najveći srpski stvaraoci Desanka Maksimović, Matija Bećković, Ljubomir Simović, Miodrag Pavlović, Stevan Raičković i drugi.

Na ovogodišnjem, jubilarnom 20. Vidovdanskom pesničkom pričešću, koje se uoči Vidovdana održava u porti manastira Gračanice, učestvovaće više od 30 pesnika.

U Gračanici će u petak biti održana etnomanifestacija "Izbor Kosovske devojke" na kojoj će učestvovati petnaestak folklornih grupa i narodnih pojaca, među kojima i gosti iz Tetova i Kaonika kod Kruševca.

U Domu kulture u Gračanici u toku je bogat program vidovdanskih svečanosti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Krst kneza Lazara" Piteru Handkeu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2009, 13:12

GRAČANICA - Austrijski književnik Piter Handke dobitnik je ovogodišnjeg "Zlatnog krsta kneza Lazara", odlučio je žiri Vidovdanskog pesničkog pričešća, kojim je predsedavao Milovan Danojlić...Žiri je odlučio da "Gračanička povelja" pripadne pesniku sa Kosova i Metohije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.