Izvor: Blic, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamsun i fašizam

Hamsun i fašizam

Da li postoji fascinantni fašizam? Ovo izazovno pitanje postavila je američka kritičarka Suzan Sontag u jednom svom čuvenom eseju. Na njega posredno i delimično odgovaraju tri značajne knjige koje su se ove jeseni pojavile u našim knjižarama. Reč je o autobiografskom romanu francuskog pisca Luj-Ferdinana Selina 'Sever' (izdavač AED studio), ispovednoj prozi 'Sećanja' (izdavač 'Logos') nemačke rediteljke Leni Rifenštal i memoarsko-dokumentarnoj knjizi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čuvenog norveškog pisca Knuta Hamsuna 'Po zaraslim stazama' (izdavač 'Otkrovenje').

Svaka od ovih knjiga je poglavlje burne istorije u prošlom veku, a najčudnije je Hamsunovo delo kojim je legendarni skandinavski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 1920. godinu, opisao četvorogodišnji sudski proces koji je Norveška vodila protiv njega zbog veleizdaje i podrške fašističkim vlastima. Kad je stavljen u pritvor maja 1945, Hamsun je podvrgnut četvoromesečnim psihijatrijskim ispitivanjima. U to vreme imao je 86 godina, ograničeno snalaženje u postojećem svetu i bio je gluv. Kuća mu je zasuta knjigama koje su mu vraćali ogorčeni čitaoci.

U ratnim godinama nije krio oduševljenje Hitlerom, a u kvislinškim novinama objavio je nekoliko gnusnih poziva zemljacima da podrže Nemačku. Knjiga 'Po zaraslim stazama' (174 str.) potvrđuje piščevu upornost da se nikome ne izvini, i da ostane pri opsedantnim motivima svojih ranih knjiga. Objavljena nakon četvorogodišnje istrage, koja je okončana zbog piščevih poodmaklih godina, knjiga je bolni dokument o jednoj ukaljanoj starosti, o nepotpunom odgovoru na pomenuto pitanje Suzan Sontag.

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.