HNK: Odlazak legendarne Mire Stupice

Izvor: SEEcult.org, 20.Avg.2016, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HNK: Odlazak legendarne Mire Stupice

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu istaklo je povodom smrti legendarne pozorišne i filmske glumice Mire Stupice, nekadašnje članice tog teatra, da će biti zapamćena po antologijskim ulogama kojima je obeležila novu epohu u istoriji hrvatskog pozorišta i nadahnula celu novu generaciju dramskih umetnika.

“Veliku glumicu i nekadašnju članicu Drame HNK-a u Zagrebu pamtićemo po antologijskim ulogama ostvarenima u saradnji s velikanom dramske scene, suprugom, rediteljem i scenografom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Bojanom Stupicom u 50-im i 60-im godinama 20. veka. Obeležila je novu epohu u povesti hrvatskog pozorišta kada je 1955. godine odigrala ulogu Magdalene/Glorije u praizvedbi Marinkovićeve Glorije u režiji Bojana Stupice. Usledile su ostale istaknute uloge, od kojih se najčešće pominju njena uloga Ivane u Šoovoj Ivani Orleanskoj, Kolombe u Anujevoj Kolombe, te Gruše u Brehtovoj Kavkaski krug kredom”, navelo je HNK u saopštenju.

Za vreme trogodišnjeg angažmana u HNK u Zagrebu, Mira Stupica afirmisala se kao umetnica izvornog izraza i raznovrsne primene svojih bogatih interpretativnih mogućnosti u različitim dramskim predstavama koje su u to vreme odredile nove nivoe scenskog izraza i poetike, koja je nadahnula celu novu generaciju dramskih umetnika, a uz nju i mnoge generacije pozorišne publike.

“Koliko je za nas značajno razdoblje njenog delovanja u Zagrebu govori i činjenica da je Drama HNK, prvi put nakon Drugog svetskog rata, gostovala na festivalu u Veneciji predstavom Ribarske svađe“, u režiji Bojana Stupice, s Mirom Stupicom kao Lucijetom, na proslavi 250. godišnjice Goldonijevog rođenja”, istaklo je HNK.

Mira Stupica preminula je 19. avgusta u bolnici u Beogradu od posledica moždanog udara, samo dva dana nakon 93. rođendana.

Rođena u Gnjilanu 1923. godine, prve pozorišne uloge ostvarila je već sa 17 godina izgradivši tokom života impozantnu i blistavu glumačku karijeru.

Osim u HNK-u, bila je članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja tog teatra, kao i Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Mira Stupica ostvarila je i zapaženu filmsku karijeru u jugoslovenskom filmu. Prvu filmsku ulogu imala je u filmu “Bakonja fra Brne” (1951) Fedora Hanžekovića, a glavne uloge imale je i u filmovima “Jara gospoda” (1953) i “U mreži” (1956) Bojana Stupice, te “Krvava bajka” (1969) Torija Jankovića. Zapamćena je i po ulozi Kike Bibić u TV seriji “TV bukvar” (1968-1969) Vuka Babića.

Višestruko je nagrađivana za svoj izuzetan umetnički doprinos pozorištu, filmu i televiziji.

Komemorativni skup povodom smrti Mire Stupice biće održan početkom septembra u JDP-u, a kremacija je 23. avgusta u 13 sati na Novom groblju.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.