Izvor: Politika, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gužva zbog smene urednika "Polja"

Novi Sad – Jedna od centralnih tema novosadskih medija u proteklih nekoliko dana bila je smena urednika časopisa za književnost i teoriju "Polja" Lasla Blaškovića, koga je direktor Kulturnog centra Novog Sada Miodrag Kajtez premestio na mesto urednika govornog programa. Blašković se obratio otvorenim pismom gradonačelnici Maji Gojković, potom je usledilo dopisivanje sa direktorom Kajtezom preko medija, a sinoć je tim povodom u prostorijama Kluba "Trema" Srpskog narodnog pozorišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zasedao i Srpski PEN centar.

U otvorenom pismu gradonačelnici Gojković i izjavama za novosadske medije, Blašković kaže da je "smenjen zato što mu uprava KCNS zamera što ne objavljuje lokalne pisce, favorizuje autore sa strane umesto novosadskih, što u časopisu promoviše samo jednu poetiku, što "Polja" uređuje sam i, najzad, već sedam godina sedi u uredničkoj fotelji..." U nekim glasilima je kao razlog pomenut i Blaškovićev novi roman, "Turnir grbavaca", u kojem opisuje i "atmosferu užasa i nekulture" u Kulturnom centru.

– "Polja" za sedam godina uredničkog rada Blaškovića nisu afirmisala nijednog novog pisca ni autora, iako je i sam, baš preko ovog časopisa, doživeo svoju prvu afirmaciju – rekao je za "Politiku" direktor Miodrag Kajtez. –Uostalom, on je sam vrlo često znao da povodom činjenice da neko tri godine sedi u uredničkoj fotelji drugih časopisa, ili "Letopisa" Matice, pita: "Dokle će ovi"...! Sada je dobio drugo uredničko mesto, sa istom uredničkom platom ali, eto, nije zadovoljan.

Kajtez je ponovio i tvrdnju da je "glavni razlog što su u "Poljima" zaobiđeni vrsni i višestruko nagrađivani pisci, kao što su Voja Karanović, Vladimir Tasić ili Miro Vuksanović, zapravo Blaškovićeva zavist".

– Pustio sam ga da uređuje "Polja" onako kako misli da treba, jer važim za izuzetno tolerantnog čoveka, ali sada je vreme da se stvari promene. Da sada uđete u redakciju "Polja" videli biste kako vrvi od ljudi, mladih, željnih da rade, i da atmosfera u njoj ni najmanje ne liči na onu u kojoj je vladao Blašković, koji nije imao redakciju niti mu je ko dolazio – rekao nam je Kajtez, ističući da ne razume o kakvoj se to diskriminaciji govori u krugovima koji podržavaju Blaškovićevu težnju da doveka ostane na mestu urednika časopisa "Polja", ako je novi urednik Alen Bešlić – Musliman.

Povodom podrške PEN-a i Srpskog književnog društva bivšem uredniku "Polja", Kajtez u jučerašnjem saopštenju ističe da "ta udruženja i organizacije ne bi smeli sebi dozvoliti da budu izmanipulisani ni od koga".

Danica Radović

--------------------------------------------------------------------------

Protest Srpskog PEN centra

Novi Sad – Povodom diskvalifikacije u kulturi i smenjivanja urednika novosadskih "Polja" Lasla Blaškovića, Srpski PEN centar održao je preksinoć otvoreni sastanak Upravnog odbora na kojem je osuđeno "uplitanje politike u umetnost i kulturu".

U saopštenju koje je pročitala Vida Ognjenović, predsednik Srpskog PEN centra, protestuje se zbog pritiska kojim je na svom radnom mestu u Kulturnom centru Novog Sada izložen Laslo Blašković.

Pozivajući javnost da "osudi odnos birokratskih i političkih snaga prema kulturi, Srpski PEN centar osuđuje povratak represivne političke isključivosti u našu kulturu kojom se iz njenih javnih poslova proteruju kreativni ljudi". Jer, ističe se u osudi Srpskog PEN centra, "Laslo Blašković spada u najznačajnije pisce u savremenoj srpskoj književnosti, a kao urednik je od davno ugašenog časopisa ,Polja' napravio jedan od najboljih naših književnih magazina. Umesto da od izdavača časopisa, Kulturnog centra Novog Sada, dobije priznanje za taj poduhvat kakvo, uostalom, dobija od čitave naše kulturne javnosti, na njega se vrše politički i birokratski pritisci koji vode prema njegovom smenjivanju sa mesta glavnog i odgovornog urednika".

Odgovarajući na pitanja novinara, Blašković je kazao da mu zameraju što je u "Poljima" objavljivao radove svojih prijatelja i da je srećan što su njegovi prijatelji najveći srpski pisci.

M. L.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.