Gran pri Salona stripa za Miloša Slavkovića

Izvor: Studio B, 27.Sep.2013, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gran pri Salona stripa za Miloša Slavkovića

Međunarodni salon stripa, 11. po redu, otvoren je u Studentskom kulturnom centru uručenjem nagrada pobednicima konkursa tog festivala, a Gran pri ovogodišnjeg Salona pripao je strip autoru iz Srbije Milošu Slavkoviću za rad "Začarani istraživač".

Žiri je radio u sastavu predsednik Boban Knežević i članovi žirija strip autor Miroslav Marić, profesor Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu Zdravko Mićanović, strip izdavač i producent SKC Novi Sad Jovan Gvero i istoričar >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << umetnosti i novinar Studia B Petar Jončić.

Kako se navodi u saopštenju žirija, svake godine nove ideje, crteži i priče uvek su izazov za žiri koji sa puno truda mora da otkrije sve one nove i stare autore koji su od salona do salona uložili trud da se kreativno izraze u strip tablama i nagradi ih.

"Među 235 autora iz 22 zemlje, od kojih je najviše bilo onih iz Srbije, malo je bilo onih čije strip table nisu uspele da zaintrigiraju, pokrenu polemiku i brojna pitanja među članovima ovogodišnjeg žirija. Istorija, mitologija, ratovi, stripovane pesme, fantastika, uznemirujući gotski motivi, lične tinejdžerske priče, komične dosetke, karikaturni pristupi životnim temama, sve to se moglo otkriti na 203 pristigla rada", dodaje se u saopštenju.

Slavković je takođe osvojio nagradu i za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika za isti rad, najbolje ostvarenje u domenu alternativnog jezika otišlo je u ruke Henelor Grinker iz Austrije, dok je nagradu za najbolji scenario dobio Svetozar Obradović.

Nagrada za životno delo 11. Salona - Specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu dodeljeno je Lazu Sredanoviću (74) iz Beograda.

Nagrada za najbolji strip crtež otišla je u ruke Jovana Ukropine, a specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umenosti dodeljena je Anji Tončić.

Specijalna nagrada žirija za najmlađeg autora pripala je Eleni Deretić, rođenoj 2007. godine za rad "Moj dan na selu".

Do 29. septembra svi ljubitelji stripa moći će da uživaju u berzi stripa, mnogobrojnim radionicama i izložbama, ali i da se upoznaju sa specijanim gostom Salona, pionirom zagrebačke škole crtanog filma i jugoslovenske animacije Borivojem Dovinkovićem Bordoom kroz program specijalnog gosta.

Taj program biće podeljen u četiri celine - izložba retrospektivnih radova "Škilja, ratko, Mendo, Čipko...", retrospektiva animiranih filmova (projekcije i predavanje Andriane Ružić), svetska premijera dugometražnog filma o jednom od najdugovečnijih strip crtača na svetu "Bordo-vječna stripovska mladost" i promocija izdanja "Vedisa" iz Zagreba.

Jedan segment festivala biće posvećen bugarskom stripu i biće vezan za nacionalni bugarski strip projekat, dok će jedan deo biti posvećen alternativnoj rumunskom strip sceni.

Festival će biti zatvoren u nedelju kratkim filmom Alekse Gajića "Uspon i pad umetnosti".

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.