Gomora najbolji evropski film

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gomora" najbolji evropski film

KOPENHAGEN - Italijanska drama o mafiji "Gomora" trijumfovala je na dodeli ovogodišnjih Evropskih filmskih nagrada, u danskom glavnom gradu Kopenhagenu, kao najbolji film i pobednik u još četiri kategorije.

Evropska filmska akademija, koja broji 1.400 članova, nagradila je kao najboljeg režisera Matea Garonea za ovaj film, koji je doneo i nagradu za najboljeg scenaristu šestorici autora scenarija.

Toni Servilo osvojio je evropsku nagradu za najboljeg glumca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulogama u "Gomori" i filmu "Divo", u kojem tumači bivšeg italijanskog premijera Đulija Andreotija. "Gomora" je ovenčana i nagradom za najboljeg snimatelja, dodeljenom Marku Onoratu.

Film na bespoštedan način oslikava organizovani kriminal u Napulju, a snimljen je po istoimenoj knjizi Roberta Savijana, koji već dve godine živi pod zaštitom policije zbog pretnji smrću od gangstera.

"Gomora" je ove godine osvojila i Gran pri na filmskom festivalu u Kanu, podseća Rojters.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Kristin Skot Tomas, iz Velike Britanije, za ulogu u filmu "Moja tako duga ljubav".

Počasne nagrade uručene su britanskoj glumici Džudi Denč i četvorici osnivača danskog filmskog pokreta Dogma, od kojih je najpoznatiji Lars fon Trir.

Ove nagrade, renomirane u filmskoj industriji, dodeljuje Evropska filmska akademija, utemeljena 1989. godine radi unapredivanja evropskog filma, a njen prvi predsednik bio je veliki švedski reditelj Ingmar Bergman.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Gomora" najbolji evropski film

Izvor: RTS, 07.Dec.2008

Italijanski film "Gomora" proglašen je za najbolji na dodeli Evropskih filmskih nagrada u Kopenhagenu. Kristin Skot Tomas dobila nagradu za najbolju glumicu...Iz filma "Gomora"..Italijanska drama o mafiji "Gomora" trijumfovala je na dodeli ovogodišnjih Evropskih filmskih nagrada, u danskom glavnom...

Nastavak na RTS...

Evropski Oskar za Gomoru

Izvor: Popboks, 07.Dec.2008

Italijanska drama o mafiji Gomora trijumfovala je na jučerašnjoj dodeli nagrada Evropske filmske akademije u Kopenhagenu: osvojila je nagrade za najbolji film, režiju, scenario, fotografiju i glumca. Gomora je zasnovana na knjizi Roberta Saviana koja se bavi napuljskim organizovanim kriminalom,...

Nastavak na Popboks...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.