Gojković i Rihter: Prepoznatljivost slovenskih kultura

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2021, 15:58

Gojković i Rihter: Prepoznatljivost slovenskih kultura

Na sastanku potpredsednice Vlade i ministra kulture i informisanja Maja Gojković, sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Andrejom Rihter, danas je istaknuto da je povezivanje i saradnja u oblasti kulture zemalja članica Foruma izuzetno važna kako bi kultura sa slovenskog prostora bila prepoznatljivija.

Ministarka je naglasila da je za Srbiju važno uspostavljanje intenzivnijih bilateralnih odnosa u oblasti kulture sa zemljama slovenskih kultura i dodala da ima prostora da kultura >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slovenskih zemalja bude prisutnija.

Gojković, koja je predsedavajuća Upravnog odbora Foruma, razgovarala je sa Rihter o planovima i prioritetima rada Foruma u narednom periodu, posebno na pripremanju novog petogodišnjeg programa rada od 2022. do 2027. godine, saopšteno je iz Ministarstva.

Rihter je govoreći o projektima Foruma slovenskih kultura istakla posebno značajan projekat edicija "100 slovenskih romana", prvog književnog projekta Foruma, koji je sada sa 108 autora u devet zemalja najveći međunarodni kulturni, književni i promotivni projekat slovenske literature i predstavljanja slovenske književnosti, a tako i najveći projekat u koji je trenutno uključena srpska književnost.

Rihter je ukazala na važnost nagrade "Živa", koja se dodeljuje najboljim muzejima u slovenskim zemljama, čija je svrha da prepozna, promoviše i nagradi projekte i prakse u muzejskom sektoru.

Ona je naglasila da su muzeji u Srbiji ostvarili veliki pomak u radu, a Gojković je napomenula da je Srbija nedavno donela Zakon o muzejskoj delatnosti, koji će dodatno unaprediti i osavremeniti rad muzeja i zaštitu kulturnog nasleđa.

Gojković i Rihter su dogovorile da u okviru dodele nagrade "Živa" bude organizovana međunarodna konferencija u Beogradu u septembru ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvolila.

One su istakle značaj očuvanja i zaštite kulturne baštine, razgovarale o dinamičnijoj saradnji u narednom periodu na polju promovisanja kulture zemalja slovenskog govornog područja i saglasile se o značaju promovisanja kulture slovenskih naroda i u okviru Uneska i drugih međunarodnih organizacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojković sa Rihter: Važno da kultura slovenskog prostora bude prepoznatljiva

Izvor: N1 televizija, 13.Apr.2021

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenila je da je povezivanje i saradnja u oblasti kulture zemalja članica Foruma izuzetno važna kako bi kultura slovenskog prostora bila prepoznatljiva.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.