Glum­ci nisu ad­mi­ni­stra­tiv­ci

Izvor: Politika, 10.Apr.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glum­ci nisu ad­mi­ni­stra­tiv­ci

Po­li­ti­ča­ri nas nipodaštavaju jer ne razumeju teh­no­lo­gi­ju na­šeg po­sla i sa­mo tra­že procente – re­kla je Ta­nja Boško­vić

Zaposleni u Ateljeu 212 izrazili su juče javni protest zbog nedavno donetog Zakona o određivanju broja zaposlenih u lokalnoj administraciji, po kome se zaposleni u ustanovama kulture izjednačavaju sa zaposlenima u administraciji. Glumac Nenad Ćirić pročitao je sa scene pismo protesta u kojem, između ostalog, glumci traže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izuzeće kulturnih institucija iz ovog Zakona.

– Do sada se po raznim osnovama broj zaposlenih u kulturnim ustanovama sveo sa preko 2.000 na 1.300 zaposlenih na teritoriji Beograda, za razliku od zaposlenih u lokalnoj administraciji, koji se od 5. oktobra 2000. godine povećao više puta. Posebno zahvaljujemo ministru kulture u Vladi RS, Odboru za kulturu Skupštine Srbije i Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, što nije podneo nijedan amandman na ovaj Zakon i što se nije mešao u svoj posao, naveli su u pismu zaposleni Ateljea 212, koji od predstavnika kulture na republičkom i gradskom nivou zahtevaju da učine sve da, kako su naveli, isprave ovu grešku.

Prema rečima Gorana Mirkovića iz tehničke službe Atelje 212, predstavnici umetničke branše iz vlasti nisu se izborili za njihova prava. U ovom pozorištu, kako je dodao, ima 96 stalno zaposlenih, a Zakon predviđa da se otpusti 10 odsto zaposlenih u ustanovama kulture na teritoriji Beograda.

Glumica Tanja Bošković istakla je da je broj stalno zaposlenih u Ateljeu 212 nedovoljan.

„Postoje stvari koje su jasne i nedvosmislene. Mi imamo svoje programe i publika dolazi u pozorište. Političari nas nipodaštavaju jer ne razumeju tehnologiju našeg posla i samo traže procente” – rekla je poznata glumica napominjući da će se u ovom protestu Atelje 212 udružiti sa kolegama iz ostalih pozorišnih kuća. Pismo protesta, kako je najavljeno, biće prosleđeno predsedniku države, premijeru, Vladi Srbije, ministru kulture, Odboru za kulturu Skupštine grada, gradonačelniku…

Podsetimo, zakoni o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj i u lokalnoj administraciji, prema kojima će bez posla u državnoj upravi ostati 2.224, a u lokalnoj 5.648 ljudi, stupili su na snagu u decembru prošle godine nakon objavljivanja u „Službenom glasniku”.

M. S.

[objavljeno: 10/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.