Globalni hladni rat - O. A. Vestad

Izvor: B92, 01.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Globalni hladni rat - O. A. Vestad

Izdavačka kuća "Arhipelag" predstavila je u prisustvu autora, Oda Arne Vestada, kapitalno delo iz istorije druge polovine 20. veka "Globalni hladni rat", kojim je započela seriju istoriografskih dela o periodu hladnog rata u okviru edicije "Vreme i priča".

O obimnom delu (555 strana) sa podnaslovom "Intervencije u Trećem svetu i oblikovanje našeg doba", u prevodu Ane Ješić, govorili su, pored autora, koji je doputovao u Beograd da bi prisustvovao naučnom skupu istoričara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na temu hladnog rata, dvojica kolega i recenzenata srpskog izdanja, prof. dr Svetozar Rajak i prof. dr Ljubodrag Dimić.

Glavni urednik "Arhopelaga" Gojko Božović predstavio je gosta kao vodećeg profesora moderne istorije na Londonskoj školi ekonomskih i političkih nauka (LSE) i direktora Centra za izučavanje hladnog rata koji je za knjigu "Globalni hladni rat" dobio nagradu Bankroft, jednu od najvažnijih u oblasti istoriografije.

Božović je istakao da je Vestad od studentskih dana pratio na licu mesta ključne momente za globalnu istoriju na kraju sedamdesetih i početku osamdesetih godina u Africi i Aziji i da je godinama istraživao građu u arhivima, ukljujući one na tlu bivše Jugoslavije, tragajući za dokumentima o uticaju hladnog rata na zemlje koje su bile njegove žrtve i pripadale su interesnim sferama Zapada ili SSSR-a.

Profesor Rajak, beogradski đak ali danas predaje modernu istoriju na LSE i neposredno radi sa Vestadom u Centru za izučavanje hladnog rata, govorio je o njihovom zajedničkom radu i naglasio da je Vestadov doprinos što je istoriju hladnoga rata stavio u funkciju objašnjavanja sveta u kome živimo i u kome ćemo verovatno živeti u buduće.

Kao značajan Vestadov doprinos svetskoj istoriografiji on je naveo njegov poduhvat na povezivanju svih centara u svetu koji se bave izučavanjem perioda posle Drugog svetskog rata do danas.

Dimić, koji će u "Arhipelagu" uskoro da objavi knjigu ogleda posvećenih odnosu Jugoslavije prema hladnom ratu i njenoj ulozi u njemu, stavio je akcenat na Vestadov stav da istorija hladnoga rata nije samo odnos velikih sila već kako su se njihove ambicije projektovale na ostale zemlje, posebno one koje su stekle nezavisnost ili se borile za nju.

Vestad je istakao da je za njega veoma važno što je njegova knjiga prevedena na srpski jer ima dugogodišnje tesne veze sa Beogradom gde je našao veoma mnogo dragocene građe za svoja istraživanja odnosa između nesvrstanih zemalja i velikih sila (SAD i ŠSR).

On se založio da mlade kolege posvete veću pažnju istraživanjima događaja iz ugla "primalaca" efeketa hladnoga rata, a ne samo onima koji su ga vodili. Vestad je izrazio nadu da će njegova knjiga poslužiti kao "vodič" političarima za njihove buduće poteze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.