Glasnik predstavio Borhesa i Džemsa

Izvor: B92, 09.Okt.2012, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasnik predstavio Borhesa i Džemsa

JP "Službeni glasnik" predstavilo je dve dragocene knjige za nauku o književnosti - "Umeće stiha" Horhea Luisa Borhesa i "Budućnost romana" Hernija Džemsa.

Oba naslova je, kao urednica, potpisala Nataša Marković koja je kazala da je kolekciju nazvanu "Poetika" baštinila od urednika biblioteke "Nauka o književnosti" prof. dr Gojka Tešića, koji je osmislio ovaj serijal započet knjigom "Poetika" Fridriha Herderlina.

Ona je istakla da je za knjige koje se uključuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovu kolekciju bitno da tumače poetiku određenih pisaca "njima samima" tako što poniru u sopstveni svet iz koga crpe inspiraciju, otkrivajući lični odnos prema umetnosti, literaturi, pokazujući da treba verovati u svet snova i ideja.

Prof. dr Biljana Dojčinović je istakla da knjiga sa tekstovima Henrija Džejmsa obuhvata esej o romanu i niz predgovora koje je napsao za njujorško izdanje svojih dela.

Ona je ocenila da ovi tekstovi "predstavljaju neobično proročanstvo o tvorevini u kojoj je sadržana ukupna ljudska svest".

Džejms otkriva, nastavila je ona, "zbog čega je roman najobuhvatnija i najelastičnija od svih slika, zbog čega je njegov prvi zadatak da predstavi ličan neposredan utisak o životu, i zbog čega mu živost daje neumorna snaga pokušaja da uhvati svaki ton i osobenost čudnog nepravilnog ritma života".

Podsetivši da je Džejms rodonačelnik američke teorije proze Dojčinović je zaključila da on "ispituje od čega je sazdano zdanje prozne umetnosti", a kao vrsni pisac, u "predgovorima koristi priliku da u ponovnom susretu sa svojim delima odgonetne sopstvene stvaralačke postupke".

Direktor izdavačke delatnosti "Glasnika", književni kritičar Petar Arbutina, koga je predstavnik za odnose sa medijima Gordana Milosavljević predstavila kao priznatog "borhesovca", istakao je da su ga ovi tekstovi u knjizi " Umeće stiha" iznenadili, jer pokazuju velikog prozaistu u novom svetlu, kao pisca koji stavlja poeziju ispred proze kao izvoršte celokupne literature.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.