Geopoetika predstavila 3 romana

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geopoetika predstavila 3 romana

Izdavačka kuća "Geopoetika" iz Beograda predstavila je prevod na srpski prvog romana norveškog pisca Erlenda Lua "Prohujalo sa ženom", kratki roman Erika Faja "Nagasaki" i delo Vinke Sadzove "Poslednji čaj".

Prvi roman Erlenda Lua, autora popularnog u Srbiji, nagoveštava sve teme kojima se on bavi i u svojim kasnijim delima - počev od glavnog junaka koji predstavlja oličenje nesposobnog i neostvarenog muškarca, do njegovog tipičnog, pomalo surovog humora, rekla je izvršna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << urednica "Geopoetike" Jasna Novakov-Sibinović.

U središtu romana je pasivni muškarac bez velikih životnih ideja, rastrgnut između uživanja i ljubavi i napora da se otrgne od svoje dominantne žene.

Roman je napisan u kratkim poglavljima, poput filmskih sekvenci, sačinjen od kratkih i gotovo naivnih rečenica kojima Lu relativizuje sve velike teme čovečanstva, rekla je Jasna Novakov Sibinović.

Erlend Lu (1969) čija su dela prevedena na dvadesetak jezika, prošle zime je gostovao u Beogradu i privukao brojne obožavaoce u Studentski kulturni centar (SKC), u kojem je priređeno književno veče u njegovu čast.

"Geopoetika" je do sada objavila Luove romane "Naivan. Super" (1996), "Dopler" (2004), "Volvo kamioni" (2005), "Mulej" (2007) i "Mirni dani u Miksing Partu" (2009).

Na promociji je predstavljen je i kratki roman francuskog pisca Erika Faja "Nagasaki", koji je prošle godine dobio Veliku nagradu Francuske akademije.

Roman "Nagasaki" je nspirisan istinitom epizodom o kojoj je autor čitao u novinama, priča je o usamljenom čoveku koji je navikao da živi povučeno i da se pridržava svojih svakodnevnih rituala, sve dok njegovu životnu rutinu ne poremeti jedan neočekivani događaj.

Predstavljeno je i putopisno delo Vinke Sadzove "Poslednji čaj", roman u kojem ta makedonska spisateljica prenosi svoje utiske iz putovanja po Indiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.