Izvor: Blic, 06.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fototipsko izdanje knjiga Jove Zmaja

Fototipsko izdanje knjiga Jove Zmaja

U Srpskoj književnoj zadruzi predstavljeno je fototipsko izdanje knjiga Jovana Jovanovića Zmaja: 'Đulići i Đulići uveoci', 'Druga pevanija' - sveska prva i 'Druga pevanija' - sveska druga.

Prema rečima priređivača Dragomira Brajkovića, pred nama je dragoceno izdanje koje je u svom izvornom obliku pripremljeno povodom obeležavanja stogodišnjice od smrti našeg poznatog pesnika. I pored toga što su u Zadruzi, za vreme Zmajevog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << života, objavljene četiri njegove knjige, a posle pesnikove smrti svega dve, on je u njenom radu i životu trajno prisutan. U kolu iz 1895. objavljena je prva sveska 'Druga pevanija', a godinu dana kasnije i druga sveska 'Druga pevanija' u tiražu od pet hiljada primeraka, dok je knjiga 'Đulići i Đulići uveoci' objavljena u istom tiražu 1930. godine, takođe u Zadruginom kolu. Verne originalu ove tri Zmajeve knjige, prema rečima predsednika SKZ-a Slobodana Rakitića, ovim izdanjem počinju svoj novi život i sada im je pored propratnog teksta priređivača (na kraju treće knjige) priključen i disk kao važan način modernog komuniciranja. Poštujući izvorni tekst, priređivač je nastojao da izdanje obogati izborom Zmajevih stihova (kazuju ih naši poznati dramski umetnici Zlata Numanagić, Gojko Šantić i Srba Milin), trudeći se da pokrije sva polja pesnikovog raznovrsnog i bogatog pesništva. J. Č.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.