Fotografijama protiv društvenih stereotipa

Izvor: RTS, 27.Nov.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografijama protiv društvenih stereotipa

U Ustanovi kulture "Stari grad“ otvoren je sedmi Međunarodni festival fotografije "Vizualizator“. Organizator smotre je Centar za razvoj fotografije.
Festival razbija vizuelne društvene stereotipe i podstiče umetničku slobodu i produkciju. Izložbama, tribinama, edukacijom, radionicama i ove godine pospešuje upoznavanje fotografije kao medija i razumevanje njenih simbola i poruka.

Okupiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istaknuta imena svetske fotografije i prikazati široku lepezu progresivnih trendova u ovoj umetnosti cilj je sedmog Festivala fotografije. Varijeteti fotografija obuhvataju različite teme i oblasti ali je ove godine bilo najvažnije izabrati najbolje od više hiljada ponuđenih radova. U mnogo galerija tokom novembra i decembra fotografije iz Amerike, Evrope i Srbije komuniciraju sa publikom.
"Fotografija nameće trendove. Suštinski to je oblast koja se u umetnosti najbrže razvija. Najbrža je praktično i svima ostalima nameće tempo razvoja. Svi se igraju na sebi sopstven način i pokušavaju da proniknu što više i što dublje u teme na kojima rade. Fotografija danas više govori o autorima nego o objektima koje fotografišu, tako da na neki način govore o tome šta je društvo danas i u kom smo mi to položaju i poziciji", objašnjava Zvezdan Mančić, direktor festivala "Vizualizator".
U Muzeju primenjene umetnosti fotografije koje vizuelno opominju o očuvanju prirodne sredine. Nagrađena fotografija po rečima autora Josipa Šarića nastala je u Beogradskoj Amazoniji na Dunavskom nasipu.
"Mene je privukla ta neka mističnost, ta neka izmaglica. Činjenica je da se oštre konture drveta gube, ne znamo gde one nestaju. Ne znamo šta se iza nalazi ali to ne znači da se mističnost može pojaviti kao glavno osećanje i kod onoga ko drugi gleda. Sve zavisi od čoveka", navodi Josip Šarić, umetnički fotograf.
Fotografija je globalni fenomen u kome autori iz Srbije uspešno učestvuju decenijama unazad, objavljuju svoje radove u stranim medijima, aktivno i uspešno prate trendove.
Centar za razvoj fotografije je 2013. godine osnovao projekat "Vizualizator".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.