Filmske priče iz Rumunije i Turske

Izvor: S media, 20.Jul.2009, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmske priče iz Rumunije i Turske

U glavnom takmičarskom programu 16. festivala evropskog filma na Paliću večeras će na Letnjoj pozornici učestvovati dva filma "Najsrećnija devojka na svetu", u koprodukciji Holandije, Francuske i Rumunije i "Bazar" u koprodukciji Nemačke, Turske i Velike Britanije.

Prvi film režirao je Radu Jude, koji je osvojio nagradu kritike Fipresci na festivalu u Sofiji.

Glavna junakinja tog filma je devojka iz siromašne rumunske porodice iz provincije, kojoj nagrada u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << reklamnoj kampanji omogućava odlazak u Bukurešt.

"Bazar", film britanskog reditelja Bena Hopkinsa, prikazuje sitnog trgovca iz istočne Turske koji sanja da otvori svoju prodavnicu mobilnih telefona, ali mu nedostaje početni kapital.

U okviru festivala danas posle podne u sali "Jadran" u Subotici počinje drugi takmičarski program "Paralele i sudari", projekcijama poljskog filma "Ofsajderi" Kasije Adamik i filma "Seoski učitelj" u češko-francusko-nemačkoj koprodukciji, u režiji Bogdana Slame.

Ciklus "Mladi autori Evrope" večeras u Jedriličarskom klubu na Paliću prikazuje srpske filmove "Dovidjenja, kako ste" Borisa Mitića, "Živan Pujić Džimi" u režiji Ognjena Glavonića i "Trifun bombaš" Sladjana Stojanovića.

U Otvorenom univerzitetu u Subotici nastavljaju se ciklusi "Novi finski film" i "Novi madjarski film", kao i program dokumentaraca na ekološke teme.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.