Film je mrtav, živeo film

Izvor: Politika, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film je mrtav, živeo film

O rediteljskim legendama na istom zadatku, o filmovima Kim Ki-Duka, Ulriha Zajdla, Gasa Van Senta i Majkla Vinterbotoma u kojem igra Anđelina Džoli...

Od našeg specijalnog izveštača
Kan, 21. maja - Prošla je prva polovina festivala, a na kritičarskim listama najboljih još uvek vodi rumunski film "4 meseca, 3 nedelje i 2 dana" Kristiana Mungiua. Približio mu se jedino "Nema zemlje za starca" braće Koen, koji je veće simpatije osvojio kod Francuza, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << manje kod ostatka sveta.
Festival se tek zahuktava, pristigli su Alen Delon (počasni gost Festivala), Šeron Ston, Leonardo di Kaprio (u dokumentarcu "11. sat" i on se, poput Ala Gora, bori protiv globalnog zagrevanja), Anđelina Džoli, Bred Pit... Juče je, uz vatromet, kanska publika mogla da pozdravi i legende svetskog filma: Angelopulosa, Ogusta, Kajgea, Louča, Ćimina, Končalovskog, Egojana, Dardenove, Inaritua, Kaurismakija, Kiarostamija, Kitana, Lijanga, Vendersa, Žimoa, Oliveiru, Polanskog...

Oni su samo neki od 35 svetskih autora kratkih igranih filmova u zajedničkom delu "Svaki njihov film", projektu koji je povodom jubileja i slavlja svetskog filma naručio sam Kanski festival. I Emir Kusturica je bio zamoljen da se priključi projektu, ali je bio prinuđen da ponudu odbije zbog prezauzetosti snimanja "Zaveta".

Svaki od autora-učesnika na svoj je način odgovorio na temu o trenutnoj sudbini i budućnosti filma, a zanimljivo je da je najveći broj njih, za mesto radnje, odabrao sablasno prazan bioskop! Najdopadljiviji i najoptimističkiji je film Kena Louča, čiji junaci čekaju u dugom redu ispred jednog multipleksa a, kako ne mogu da se odluče koji bi film gledali, odluče da odu na fudbalsku utakmicu.

I, dok je publika sinoć na crvenom tepihu burno pozdravljala okupljenu rediteljsku svitu (što je bio pravi mali istorijski događaj), tokom dana susret sa novinarima i nije protekao tako srdačno. Optuživši novinare da postavljaju glupa i isprazna pitanja, vidno iznerviran Roman Polanski demonstrativno je napustio konferenciju! Ostali reditelji su, uglavnom u dobrom raspoloženju, govorili da uprkos izvesnom pesimizmu iskazanom u većini kratkih dela, veruju da je film i te kako živ...

Inače, svoju trku za "Zlatnu palmu" već su "istrčali" austrijski reditelj Ulrih Zajdl filmom "Import-eksport", kultni korejski reditelj Kim Ki-Duk sa "Dahom" i Gas Van Sent sa " Paranoid parkom".

Zajdl je, u svom maniru, ponudio angažovanu, ali i depresivnu priču o sudbini imigranata i tretmanu nezaposlenih ljudi sa evropskog istoka i zapada, zadirući duboko u mračne hodnike kapitalizma i tranzicije. Film prati paralelno dve sudbine - Ukrajinke koja je spas od sirotinje pronašla u bednom bečkom poslu i Austrijanca koji posle otkaza kod kuće posao pronalazi u Ukrajini. Lice i naličje istog ogledala, crni film za razmišljanje, pokvaren predugim trajanjem.

Ni Kim Ki-Dukov film "Dah" nije do kraja ispunio očekivanja, iako je njegova početna filozofska ideja krajnje primamljiva. Ako je mržnja ta koja je udahnuta, zaborav je ono što treba izdahnuti, a ako je nada udisaj, predaja će biti izdisaj. Ovako razmišljajući, autor nudi neobičan susret ostavljene žene i osuđenika i gledaocu saopštava da svako može ostati bez daha u redu za smrt. Začuđujuće, ali ovaj je takmičarski film imao samo jednu novinarsku projekciju, mnogi su ostali iza zatvorenih vrata što je izazvalo buru negodovanja, a festivalskim čelnicima je ukazano da za jubilej ovako nešto nije smelo da se dogodi.

Još jedna festivalska greška desila se jutros, kada je projekcija Van Sentovog "Paranoid parka" bila prekinuta usled tehničkog kvara. Srećom, stvari su brzo ispravljene te utisak o filmu nije znatno pokvaren. Ovaj Van Sentov film mnogo je bolji i konzistentniji od njegova dva prethodna - "Slona" i "Poslednji dani", iako su autorova interesovanja uvek ista: maloletnička delinkvencija, rasturene porodice, izokrenute vrednosti, američka mladost na putu zločina. "Paranoid park" je i moguća, iako minimalistička, verzija "Zločina i kazne", smeštena među tinejdžerske skejbordere. Dečak je počinio slučajan zločin, a kazna je strašna - to će ga pratiti celog života. Atmosferi filma i vizuelno-umetničkim utiscima veliki doprinos je dao i direktor fotografije, slavni Kris Dojl, s kojim Van Sent prvi put sarađuje.

Van konkurencije, večeras će biti prikazan i novi film britanskog reditelja Majkla Vinterbotoma, koji ga je ponovo odveo do Pakistana i posledica rata u Avganistanu. "Moćno srce" je, pre svega, priča o Marijen Perl, supruzi novinara "Vol strit džurnala" Danijela Perla, koji je pre pet godina bio kidnapovan i brutalno pogubljen, za šta je osumnjičen terorista Omar Said Šeik. U ulozi, tokom svih ovih događaja pribrane, a trudne Marijen (takođe novinarka), je dominantna Anđelina Džoli, ulogu Denija tumači Den Futerman a, osim njih, u filmu igraju veoma ubedljivi pakistanski glumci. I "Moćno srce" je film, "vinterbotomovske" dokumentarističke strukture, uzbudljivog ritma i moguće ga je tumačiti i kao neku vrstu dopune "Na putu za Gvantanamo"...

Osim zbog Anđeline Džoli i Vinterbotoma, na crvenom tepihu će večeras buke biti i zbog filma "Smrtni dokaz", još jednog kanskog miljenika i laureata - Kventina Tarantina i njegovih glumaca, Kurta Rasela i Rozario Douson...

-----------------------------------------------------------

Zlatna medalja Si-Si Grupi

Kan, 21. maja - Na svečanosti upriličenoj pre dve večeri u kanskom Hotelu "Hilton" Vojinu Ćorđeviću, čelniku Si-Si Grupe, uručena je Zlatna medalja za najbolji proizvod 2007. i dizajn boce žestokog pića "abnormal", koju dodeljuje Međunarodna asocijacija "United votka".

Međunarodno takmičenje održano je u martu u Briselu, a uručenje nagrada tradicionalno se organizuje u Kanu tokom festivala. Žiri je u Briselu kroz prezentaciju i degustaciju vrednovao kvalitet više od 500 proizvoda i jednoglasno doneo odluku da nagradi naš. Na svečanosti u Kanu, predsednica žirija je uz iskrene čestitke podsetila da je Đorđević nagrađen i 2005. godine, istakavši i raritet da je boca srpske votke "abnormal" prva boca na svetu bez klasičnog grla. Pobeda našeg proizvoda proslavljena je i krstarenjem do Sen Tropea, kojem su prisustvovale brojne televizijske ekipe iz Beograda...

Dubravka Lakić

[objavljeno: 22.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.