Film Noir u Domu omladine Beograda

Izvor: B92, 10.Sep.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film Noir u Domu omladine Beograda

U Domu omladine u Beogradu od 12. do 14. septembra u Sali na I spratu biće održan ciklus filmova pod nazivom "Zaboravljena remek dela – Film Noir”.

„Film noir" je kao podžanr trilera nastao krajem četrdesetih, početkom pedesetih godina, kao direktna posledica teškog posleratnog vremena, prenošenja iskustva nemačkog eksprezionizma i dolaska velikog broja evropskih reditelja u Holivud. Cinizam, moralna ambivalentnost, urbani život ali i svojevrsna elegancija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja odlikuje filmove i danas utiču na mnogobrojne filmske stvaraoce. U ovom ciklusu videćemo manje poznata ostvarenja iz zlatnog perioda ovog žanra.

U petak, 12. septembra, na programu je film "Kansas City Confidential" Fila Karlsona. Glavne uloge tumale Džon Pejn, Džek Elam i Li Van Klif.

Zaboravljen dragulj reditelja klasika „Behind the Mask" Phila Karlsona. Neobična priča o bivšem kriminalcu koji preuzima identitet čoveka za čije zločine je nepravedno optužen.

Ostvarenje "Born To Kill” u režiji Roberta Vajza na programu je u subotu, 13 .septembra. Glavne uloge u filmu tumače Lorens Tirni, Kler Trevor i Valter Slezak.

Profilisani reditelj koji je režirao i tako različite filmove kao što su "The Sound of Music", "The Day the Earth Stood Still" ili "West Side Story" okušao se i u Film Noir žanru. Ovaj neobičan film u prvi plan stavlja ljubav bogate nasledice i hladnokrvnog ubice koja će oboje dovesti do propasti...

U nedelju, 14. septembra, posetioci će moći da pogledaju film Artura Lubina "Impact” sa Brajanom Donlevijem, Elom Rejns I Čarlsom Koburnom u glavnim ulogama.

Zaboravljeno remek delo Artura Lubina koji će u istoriji kinematografije ostati zapamćen po klasiku "Fantom iz opere". U filmu glavnu ulogu igra Brajan Donlevi, jedan od omiljenih glumaca takvih veličina kao što su King Vidor, Hauard Hoks, Fric Lang...

Neverna žena ima savršen plan kako da se zauvek oslobodi muža, ali igrom slučaja plan kreće nepredviđeno...

Nastavak na B92...






Povezane vesti

'Film noir’ u Domu omladine Beograda

Izvor: Kontra magazin, 11.Sep.2008, 16:37

Od petka 12. septembra pa do nedelje 14. septembra u Domu omladine Beograd biće prikazana tri filma koja pripadaju 'Film noir’ žanru. Ulaz na sve projekcije je slobodan! "Film noir" je kao podžanr trilera nastao krajem četrdesetih, početkom pedesetih godina, kao direktna posledica teškog...

Nastavak na Kontra magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.