Festival sa sirotinjskim budžetom

Izvor: S media, 10.Avg.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival sa sirotinjskim budžetom

Direktor Festivala filmskog scenarija (FFS) Milan Nikodijević izjavio je juče na konferenciji za novinare da se ovogodišnji, 33. FFS realizuje s "bezobrazno malim budžetom" od svega 30.000 evra.

Po svojoj tradiciji i svemu što je do sada uradio za srpsku kinematografiju, normalno bi bilo da ovaj festival ima lagodnije uslove, a mi ga svake godine pravimo u sve većem grču, ukazao je on.

Direktorka Kulturnog centra Vrnjačke Banje Jelena Borović-Dimić objasnila >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je da je festival pripreman "u situaciji stalne neizvesnosti".

"Konkurisali smo kod Ministarstva kulture Srbije u novembru prošle godine, ali dugo nas nisu obavestili da li smo uopšte prošli na konkursu, a o sumi koja nam je dodeljena saznali smo pre samo desetak dana", izjavila je ona.

Pored toga, FFS nije posebna stavka u budžetu opštine Vrnjačka Banja, koja mu je pokrovitelj, uz Ministarstvo kulture, već se finansira iz sredstava Kulturnog centra, tako da "moramo da štrpnemo od drugih programa" da bismo organizovali festival, dodala je Borović-Dimić.

Ona je podsetila da FFS nikada nije bio festival glamura, već manifestacija sa radnim, pa i edukativnim karakterom i ukazala da kao društvo ne bi trebalo toga da se odreknemo.

Nikodijević, koji je i selektor FFS-a, odabrao je deset od 16 domaćih filmova dovršenih od prošlog do ovog avgusta.

"Ta brojka je radosna činjenica i najveća je u regionu", rekao je on, podsetivši da je u prethodnom periodu bilo produkciono sušnih sezona sa više nagrada nego novih filmova.

Nikodijević je ocenio da je poboljšan i ukupni kvalitet produkcije koju odlikuju žanrovska raznovrsnost i čitava paleta autora, od debitanata do veterana.

"Filmovi koje nisam odabrao nisu loši, nego se nisu uklapali u koncepciju, a izuzetak je Sveti Georgije ubiva aždahu koji sam zvao, ali se nismo pogodili oko cene", izjavio je Nikodijević.

On je objasnio da FFS plaća učešće svakog filma po 40.000 dinara, dok su na festivalima u Novom Sadu i Sopotu cifre dosta veće i idu i do 3.000 evra po projekciji.

"Mi samo toliko para imamo i to je to. Ostali pozvani producenti i autori shvatili su našu situaciju i odazvali se, poštujući naš dosadašnji rad. Od ekipe Aždahe, medjutim, dobio sam SMS poruku koja je glasila: za ponudjene pare, nažalost, Aždaha ne može da učestvuje", izjavio je Nikodijević.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.