Festival klasike u Aleksandrovcu

Izvor: B92, 04.Avg.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival klasike u Aleksandrovcu

Treći međunarodni festival klasične muzike ''CosArt 2010'' biće održan od 12. do 20. avgusta u Aleksandrovcu, u organizaciji Udruženja gradjana "CosArt", najavilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Festival je zamišljen kao intenzivni višednevni muzički događaj, koji čine koncerti i majstorske radionice za studente muzičkih akademija.

U odnosu na svoja prethodna izdanja, ovogodišnji festival okupiće veći broj učesnika, među kojima su kamerni orkestar "Gudači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetog Đorđa" sa solistom violinistom Gordanom Nikolićem, sopran Katarina Jovanović (na fotografiji), violinistkinja Vesna Stanković, flautista Dejan Gavrić i pijanisti Uki Ovaskainen, Meri Bojić Radojčić i Jasna Tucović.

Akcenat ovogodišnjeg programa festivala biće na kamernoj muzici i jubilejima - 200 godina od rođenja kompozitora Frederika Šopena (1810-1849) i Roberta Šumana (1810-1856).

U zvaničan program biće uključeni i studenti, najuspešniji polaznici majstorskih radionica, koji će nastupati "rame uz rame" sa gostujućim umetnicima.

Koncerti će biti održani u Muzeju vinarstva i vinogradarstva, osim koncerta "Gudača svetog Đorđa", koji će biti priređen u velikoj sali Doma kulture u Aleksandrovcu.

Smeštaj za sve učesnike predviđen je, kao i prethodnih godina, u etno-selu Latkovac, koje se nalazi na četiri kilometara od Aleksandrovca i predstavlja značajnu ponudu seoskog turizma Srbije.

Organizatori planiraju u budućnosti da ostvare bolju saradnju sa drugim festivalima u Evropi, sa uverenjem da bi "CosArt" mogao doprineti još intenzivnijem kulturnom povezivanju i razmeni sa zemljama Evropske unije i promovisanju Župe kao odredišta kulturnog turizma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.