Festival ,,Slavija od 9. marta

Izvor: B92, 03.Mar.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival ,,Slavija" od 9. marta

Međunarodni pozorišni festival ,,Slavija", deveti po redu, biće održan od 9. do 16. marta, uz učešće osam pozorišta iz Hrvatske, Brazila, Rusije, Bugarske, Rumunije, Slovačke i Srbije.

Festival će u Pozorištu ,,Slavija" otvoriti dramski umetnik Mihailo Janketić, nakon čega će hrvatski teatar ,,Rugantino" iz Zagreba izvesti predstavu francuske autorke Jasmine Reze ,,Bog masakra", u režiji Franke Perković.

Predsednik žirija za dodelu nagrade - statue ,,Don >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kihot" (rad vajara Nikole-Kolje Milunovića) za najbolju predstavu na festivalu, prof. Raško Jovanović najavio je za deveto izdanje festivala ,,Slavija" veoma zanimljiv i nekonvencionalan repertoar, koji ne ne prati trend postmodernog teatra, već ide u susret publici, slavi glumačku umetnost i predstavlja gledaocima komade visoke literalne i umetničke vrednosti.

Domaći teatar biće predstavljen komadom ,,Kirija", rađenim po motivima istoimenog dela Branislava Nušića, u režiji Radoslava-Zlatana Dorića i izvođenju Pozorišta ,,Slavija" i predstavom ,,Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića, koju je režirao Nebojša Dugalić, a izvešće je Kraljevačko pozorište.

Na programu će biti i komad ,,Alembrar" brazilskog pozorišta ,,Forte kasa teatro" iz Sao Paola, u režiji Rebeke Braie, ,,Cilindar" Eduarda de Filipa, u režiji Evgenija Marčelija, koji će izvesti Državno akademsko dramsko pozorište iz Omska (Rusija).

Dramsko-lutkarsko pozorište iz Vraca (Bugarska) izvešće predstavu ,,Sanjao sam bekstvo", rađenu po delu ,,Bekstvo" Mihaila Bulgakova, u režiji Nikolaja Poljakova, a Nemačko državno pozorište iz Temišvara (Rumunija) predstaviće komad Dejvida Ivsa ,,Sve u svoje vreme", koji je režirao Radu-Aleksandru Nica.

Festival će zatvoriti tročasovni komad Ivana Sergejeviča Turgenjeva ,,Mesec dana na selu", teatra ,,Astorka Korzo '90." iz Bratislave (Slovačka).

Direktor Pozorišta ,,Slavija" Batrić Žarković je kazao da će i ove godine biti dodeljena nagrada za najbolju predstavu, a u žiriju, pored Jovanovića, biće Elenora Makarova (Rusija) i Blagoje Stefanovski (Makedonija).

Zbog dužine trajanja predstave poslednje festivalske večeri, dobitnik statue ,,Don Kihot" biće saopšten 17. marta, kada će crnogorska glumica Dragica Tomas izvesti u pratnji violine komad Ive Andrića ,,Znakovi pored puta", u dramatizaciji Petra Tomasa.

Najavljen je i dolazak na Festival istaknutog glumca, reditelja i dramaturga iz Seula (Južna Koreja) Vu Ko-kima.

Ulaznice za Festival biće u prodaji od ponedeljka 22. Februara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.