Festival Džez, improvizovana muzika

Izvor: S media, 12.Avg.2009, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival "Džez, improvizovana muzika"

Festival "Džez, improvizovana muzika", 15. po redu, biće održan u Kanjiži od 10. do 12. septembra, najavio je danas organizator "Kanjiški krug".

Organizatori su planirali da ovogodišnji festival, kao mali jubilej, traje sedam dana, ali zbog finansijske krize sveden je na tri.

Prvog dana manifestacije biće priredjena svetska premijera novog pozorišnog komada Jožefa Nadja "Dužina 100 igala", u kome ovaj istaknuti koreograf predstavlja čoveka kao prignječenog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u ćorsokaku savremenog života, koji jedino može da se osloni na snagu duha, prezentovanog i živom muzikom.

Na festivalu nastupiće duo mladih umetnika saksofonista Tim Trevor Brisko (Tim-Trevor Briscoe) iz Irske i pijanista Nikola Gvacaloka (Nicola Guažaloca) iz Italije, "Trio Arpada Bakoša", sastav "Zapis" predvodjen Pavlem Aksentijevićem, dok će koncert klasičnog džeza prirediti "Kvartet Kurine Mikloša" iz Kanjiže sa madjarskim gostima.

U skladu sa tradicijom festivala da sveke godine ugosti nekog od veterana zlatnog doba džeza, ove godine u Kanjiži će nastupiti basista orkestra "Kaunt Bejzi" Henri Frenklin .

Frenklin će sa turskim bubnjarem Robertom Ikizom i madjarskim saksofonistom Viktorom Totom podsetiti publiku na zlatnu epohu ere svinga.

Još jedan veliki muzički dogadjaj festivala je povratak legendarnog saksofoniste Čarlija Gejla 25 godina nakon što je održao čuveni koncert na "Danima džeza" u Novom Sadu.

Najavljen je i koncert sastava "Radionica Mihalja Borbelja", koji će biti posvećen delu velikog madjarskog kompozitora Zoltana Kodalja i izložba rano preminulog subotičkog slikara i grafičara Mikloša Biroa.

Ulaznice za prvi dan festivala koštaju 400 dinara, za drugi i treći 300 dinara, a mogu se rezervisati na broj telefona 024/879-200.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.